Starchallenge

Starchallenge

Starchallengebloggen

Här kommer utvecklingsprat, små nyheter och annat som har med rollspelet Starchallenge att göra.

Statusuppdatering vecka 2

StarchallengePosted by Niklas Sun, January 16, 2011 10:58:13
Jag har alltid tyckt det känns patetiskt att blogga då ingen kommenterar. Det känns som att man försöker vara viktig fast inge bryr sig. Men jag vet att ni läser så jag ska försöka komma över det där :)

Statusuppdateringen kommer gå fort. Det går trögt med skadesystemet. Det kommer inte röra sig om nötande av kroppspoäng eller bokförande av Lätta skador i alla fall. Och det kommer sig av att jag vill få till något mer än bara en indikator på hur skadad man är.

Jag utlovade lite erfarenhet från rollspelsskapande. Jag ska ge två tips här.

1) Om du ska göra ett rollspel så ska du fråga dig frågan: Vad vill jag ha ut av mitt spel? Idag ställs stora krav på spel. Hela systemet ska hänga samman: Spelmekanik och värld ska kommunicera känslan (tillsammans med layout och illustrationer). Om du gör ett mysteryspel ska spelsystemet gärna fokusera på "lösa gåtor" mekanik. Gör du ett fartfyllt actionspel ska systemet fokusera på snabba roliga strider men kanske även ha lösningar för hur man löser problem actionfyllt utan våld.

Mitt råd är att du stolpar upp på en A4 vad du tycker är kul och själv skulle vilja se i det spel och den värld du tänker skapa. Världen är inte ett måste men hjälper dig i ditt spelskapande. Det är också en väsentlig skillnad att skriva värld mot att skriva regler. Då du ser på det du skrivit så får du en första vägledning till vad du bör fokusera på i ditt spel.

2) Då du skapar system har jag märkt att det är väldigt bra att ställa frågor till sig själv av den gär typen:

a) Vad ger en skada?
b) HUR ges skadan?
c) Vilka effekter har skadan?
d) Hur påverkas rollpersonen?
e) osv...

Jag inbillar mig att det också kommer leda till att det är lättare att renskriva på ett pedagogiskt sätt.

Jag återkommer nästa vecka med en statusuppdatering som jag hoppas kommer bli matigare än denna.