Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

GothCon 2012

MylingSkapad av Tina Engström 2012-04-24 20:47:25
Så har jag äntligen kommit mig för att skriva färdigt min lilla rapportering av GothCon. Bättre sent än aldrig.

Torsdag
Första delen av torsdagen gick åt till att försöka få färdigt de sista korten till en ny version av Söderhavets kapare. Trögt, tråkigt och slitsamt arbete, men till slut så ... Detta varvades med lite sista minuten-packning av prylar och dubbelkollande att allt som vi behövde var med. Egentligen mer eller mindre onödigt, med tanke på att vi sover hemma under konventet.

Framåt 18 någonting beställde vi taxi och lastade in våra prylar när den väl kom. (Behöver skaffa en egen bil någongång.) Chauffören var väldigt entusiastisk, men lite lätt förvirrad. Det tog nog fem minuter att förklara vart vi skulle och hur man hittade dit. Stackaren hade noll koll när det gällde sådana teknologiska underverk som GPS.

Väl framme stövlade vi in i rollspelstillverkarrummet och lade beslag på en butiksplats samt hälsade på Gillbringarna och resten av vår butikspersonal (David Bergkvist, medskapare av Sägen, Tellus och Legend). Att det var fritt fram att välja butiksbord tror jag var stor tur för vår del, speciellt som vi såg att vi inte fanns med på presentationslappen på dörren in till rummet. Vi verkar lätta att glömma ibland har jag märkt. I varje fall så lyckades vi få ett stort område precis vid dörren, vilket precis täckte våra behov. Bordsutrymmet fylldes snabbt av våra nu ganska många produkter.

Kort därefter gick vi för att anmäla oss, och upptäckte att vi bara hade fått knappar för rollspelsarrangemanget Guld och gröna skogar. MylingSpels butik fanns inte med där heller, något som de hjälpsamma herrarna i receptionen lovade att fixa. De tog Jörgens och mitt namn, och vi lämnade även Davids eftersom han också hade glömts bort.

Efter att ha suttit och degat och pratat en stund åkte vi hem framåt nio tio någonting. Hemmasatte jag mig sedan ner för att skriva färdigt den nya versionen av regelhäftet till Söderhavets kapare.

Fredag
Dagen började med en ganska lugn morgon där vi fixade de sista lapparna och skyltarna. Vi tog med oss de största av mina tavlor och gick på en spårvagn. Vi var nog inte på plats på GothCon förrän runt halv tolv.

Det kändes som om dagen förflöt ganska snabbt. Vi sålda bra, mest tack vare Pirater!, och en hel del folk kom förbi och tittade. Generellt sett var det en mycket bättre början än förra årets konvent. Det var till och med några som blev intresserade av att speltesta Söderhavets kapare. Spel blev dock av först på lördagen.

(Bild: Jörgen är social i MylingSpels butik)

Förmiddagen utnyttjades bland annat till att gå och shoppa upp en del av våra besparingar på spel. Dagens fångst blev Fortune and Glory, konventsäventyret till Western, samlingsalbumet med Birger Barbaren, den gamla Rohanboxen, Fantasy!, några gamla Rubicon och ett litet felköp. Jag har försökt få tag i Savage Worlds of Solomon Kane ett litet tag. När jag såg boken i en låda plockade jag snabbt på mig den och köpte den. När jag väl tog upp den och skulle läsa i MylingSpels butik såg jag dock att jag hade lyckats köpa Savage Foes of Solomon Kane, monsterboken istället för regelboken. Sedan kände jag mig lagom dum. Sedan dess har jag dock lyckats få tag i själva spelet, så allt var inte i onödan.

En stund innan fyra lämnade vi över butiken till ett par vänner, medan vi tog oss till samlingssalen för första passet av Guld och gröna skogar. Alla spelledare dök upp. Ett trevligt gäng, som glada i hågen tog emot ett varsitt exemplar av Pirater! som belöning och sedan lufsade iväg med varsin spelgrupp. En av spelgrupperna dök dock ej upp, men en annan kom oanmäld och fick på det sättet den förlorade gruppens plats. Samtidigt hittade en av våra spelledare en grupp som inte fick spela det som de ville. En lite intressant upplevelse. Då ingen av oss hade arrangerat på GothCon tidigare blev allt lite förvirrat, men allt verkade lösa sig efter hand.

Kvällen avnjöts med en lätt blaskig men smakrik köttstuvning. Framåt elva packade vi ihop och tog en taxi hem.

Lördag
Allmänt ledbruten och fullproppad av åksjukemedicin och starka värktabletter blev jag medsläpad till konventet alldeles för tidigt. Detta på grund av ett rollspelspass som började vid 10. Jörgen skaffade oss frukost samtidigt som jag gjorde iordning butiken. Lätt panikartat sprang han sedan vidare till nästa arrangemangsgenomgång, medan jag höll stånd i butiken. Genomgången gick tydligen riktigt bra. GothCon hade skickat två extra spelledare för att alla grupper skulle få spelleda. Enligt rykten hörde jag senare att de var riktigt bra. En av dem hade till och med med sig ett vildsvinshuvud och en del anna lite mer udda rekvisita. Var uppskattat.

Även pass två under lördagen gick riktigt smidigt. När alla spelledare samlades efteråt verkade de alla vara glada att de spelledde. En av dem var så uppspelt att han stod och höll låda i över en halvtimme vid butiken.

Dagens efterlängtade måltid blev en lätt blaskig kycklingröra som verkade bestå av hälften ingefära. Det blev lite mycket efter en stund, nästan kväljande. Lösningen på hungerproblemet blev istället ett paket kex.

Försäljningen var halvbra ända tills auktionen tog slut, vilken jag för övrigt borde ha gått på. Jag tänkte dock inte riktigt på det så det får bli till nästa år istället. Många kom också och tittade i våra böcker och undrade om vi skulle vara på plats även under söndagen. Framåt kvällen hade MylingSpel sålt för ganska stora summor.

På tal om försäljning kom det en kille som gjorde ett inköp åt sin spelförening. Gott och väl, och mycket trevligt, men han ville dock ha ett kvitto. Som tur är hade vi kvittenser med oss. Tyvärr hade vi inte momsregnumret med oss. Vi lovade dock att fixa det till söndagen.

Under eftermiddagen lyckades vi demonstrera Söderhavets kapare. Med sex spelare var det på gränsen till lite väl många. Alla spelade kooperativt mot spelet, i det här fallet fienderna Holland och England. Dessutom var en av spelarna lika otursförföljd som han brukar vara i brädspel, vilket gjorde att han hoppade ur spelet efter bara någon timme. Jörgen var tvungen att gå efter ytterligare en stund för att sköta butiken. Allt slutade sedan med att vi faktiskt vann, även om det var lite på håret. Generellt sett vekrade det vara omtyckt. Som väntat hittade vi några saker som behövde justeras. En av spelarna tyckte bättre om mer slimmade européiska spel som Settlers och liknande, vilket inte riktigt gjorde honom till en av målgruppen. Trots det och trots att han kände att han blev bombarderad av saker som hände i för snabb takt tyckte han att de tre timmarnas speltid gick väldigt snabbt. Allt som allt ganska lyckat.

(Bild: Söderhavets kapare)

Dagens inköp blev Gears of War the Boardgame och spelledarskärmen till Operation: Fallen Reich om jag inte minns fel.

Dessutom talade jag en del med James Edward Raggi IV, den lite småkufiske skaparen av Lamentations of the Flame Princess (nämn någon rollspelsskapare som inte är kufisk, jag inräknad). Han var visst småimponerad av att jag dels hade lyckats få ur mig så många produkter som jag har och dels inte har några större problem att måla sådant som helylleamerikaner skulle svimma av om de fick se. Resultatet av samtalet blev att jag skulle hjälpa honom med ett litet hobbyprojekt. Får se hur det går, men med lite tur kommer det att bli något av det hela till hösten. Som ett litet tack för hjälpen fick jag ett exemplar av hans spel.

Under konventet hade förresten en liten tävling. Den som kunde skapa den bästa pirathatten i papper skulle vinna produkter värda 200 kronor. Vid kl 23 på lördagen var sista inlämningstid. En halvtimme innan detta klockslag hade dock ännu ingen nappat på idén om lättförtjänt loot. Några minuter senare kom dock till slut ett bidrag, och dessutom ett helt fantastiskt sådant. Hon blev även vinnare och fick som tack för sitt slit ett exemplar av Pirater! samt två bokmärken. Alltid kul att göra någon glad.

(Bild: En glad vinnare)

Efter ett visst mått av gnällande från Jörgens sida (för en gångs skull) blev det taxi hem denna dag också.

Söndag
Vi dök upp vid runt halv elva på söndagen, efter att ha fått en lite bättre och lugnare morgon än dagen innan. Bara en sån sak som att jag hann äta frukost och duscha kändes som ett stort plus. Vi lyckades till och med komma ihåg att få med oss en laddning böcker till SF Bokhandeln plus lite fler böcker av de som började ta slut. Det senare visade sig dock vara helt i onödan i och med att det inte var många av dem som frågade om vi stannade till söndag som kom tillbaka för att handla. Nåja. Bättre för mycket än för lite.

När vi hade gjort iordning allt gav sig Jörgen av för att skaffa kaffe, fika och gladpack för att slå in tavlorna. Naturligtvis kom killen som ville ha ett kvitto förbi precis när Jörgen hade gått, och han hade naturligtvis glömt att skriva på det så att jag kunde lämna över det. Han väntade dock gärna på sitt kvitto tills Jörgen kom tillbaks.

Efter någon timme eller så tog jag en sista runda i butikerna runtomkring. Det slutade med att jag gjorde av med ännu en förmögenhet på Sinkadus nr 3, Dimmön version 2, figurspelet Bonny Blue och brädspelet Kill Doctor Lucky. Jörgen blev glad för brädspelet, men tyckte nog att jag lika gärna kunde ha låtit bli resten (tycker dock inte jag! ;) ).

Jag har sedan inte riktigt någon större aning om vart resten av dagen tog vägen. Framåt lördag söndag var jag så pass söndrig och trött att vissa saker började flyta ihop en del. Bara en sådan sak som att jag inte kommer ihåg om rollspel.nu:s gulddrakenprisutdelning hölls under lördag eller söndag.

(Bild: Lysande bild av söndrig Tina som försöker bli av med hattfrisyr)

James Edward Raggi IV satt och såg lite lätt moloken ut, och det blev inte så mycket bättre när han började packa ihop. Att han hade lite väl mycket att ta med sig på flygresan till Finland gjorde att han till slut kom över till mig och gav mig ett komplett paket med sina produkter. Generöst skulle jag vilja säga. Blev lite lätt förvånad, och hade inte väntat mig det alls. Får se nu om jag kan betala tillbaka det om vi lyckas komma överrens om ett samarbete. Som ett litet tack lyckades jag i alla fall skicka över en glad köpare till honom.

I och med att David var på plats och hade sin kortläsare för iZettle med sig kunde vi ta betalt medelst kort. Jättebra, om vi bara hade vetat hur man gjorde. Jörgen hade blivit visad lite mer noga, men han sprang naturligtvis iväg precis när någon ville använda kort för betalning. David och jag såg nog ut som ett par totala nötter när vi stod och försökte få det att fungera. Det slutade med att vi inte fick kortläsaren att läsa kortet och att vi skrev in kortnumret för hand. Det gick, men det tog också en stund.

Framåt tretiden var det dags att börja plocka ihop saker lite smått. Gillbringarna hade fortsatt att bjuda på tårta även under söndagen, men den var nu slut och även de började packa ihop. Som tur var hade vi gjort av med tillräckligt mycket för att till och med lördagens hattävlingsbidrag skulle få plats i lådorna utan problem.

Sista minutrarna på konventet brukades på samtal med Tove. Trevligt. Ibland önskar jag att vi kunde träffas lite oftare. De skulle visst ta sig till årets BSK och försökte få med oss. Chansen finns att vi kommer dit om det inte kostar något inträde eller bordshyra. (Har lite svårt att förstå konvent som tar ut massor av bordshyra av speltillverkarna. Sveriges tillverkare är så pass små att sådana utgifter ställer till det. Att ha speltillverkare med försäljning på sitt konvent lockar trots allt besökare, ger mer liv och rörelse och är bra reklam för konventet i det stora hela.)

Det var årets GothCon. Trevligare, mer livfullt och allmänt bättre än förra årets. Vi ses där nästa år.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.