Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Vad är det frågan om?

RollspelSkapad av Tina Engström 2011-07-20 12:13:52
Det är lite konstigt det här. Plötsligt är både Riotminds och Järnringen borta ur leken (må de vila i frid) och MylingSpel känns på något sätt som det näst största och dessutom mest aktiva rollspelsföretaget i Sverige. Från mitt håll sett var det aldrig riktigt meningen. Målet var att ha en hobby och ett terapiarbete som med lite tur skulle gå plus minus noll, och samtidigt kunna göra någon glad.

Både Riotminds och Järnringen har helt klart varit mycket bra för den svenska rollspelsmarknaden och de har båda gjort ett enormt jobb. Även om jag personligen aldrig har varit något större fan av dem vill jag ändå tacka dem för allt de har gjort under åren. De har trots allt varit väldigt betydelsfulla. Att de har försvunnit har också märkts på marknaden i stort. Jag fick höra från en person insatt i en av Sveriges spelgrossisters affärer att de inte längre tar in rollspel bara på grund av att Järnringen inte längre finns. De gjorde nämligen att det alltid gick att sälja några mindre kända spel tillsammans med den hög med Mutant-böcker som butiker brukade bställa in. Nu går inte det av förklarliga skäl, och bara sälja några få ex av ett mindre spel, inklusive frakt, ger ingen förtjänst.

Vi får med andra ord se vad som kommer att hända nu. Fria ligan har ju tagit över en del av Järnringens produktlinjer, men har ännu inte fått ut något eget på marknaden. Neogames finns fortfarande med i leken och satsar nu på Eon IV. Rävspel ska komma ut med Western IV och en hel hög supplement vilken månad som helst. Mindless Gaming har varit tysta sedan jag och Robert lämnade dem, men jag vet att de har stora planer och en hög med produkter på gång (har för mig att allt skulle tillkännages i nästa Fenix, den ute om någon vecka). Saga Games har haft problem i och med Tomas Arferts olyckliga sjukdom, men han har nu hämtat sig så pass att han kan skriva igen. Jag vet att även han kommer med stora nyheter snart. Samtidigt spottar Urverk, Kaleidoskop, Fallen Publishing, Rävsvans förlag, Boningen, och ett par till ur sig en och annan sak med jämna mellanrum. På tal om Rävsvans så har de precis släppt en öppen beta av Blå himmel. Kolla gärna in det.

När det gäller MylingSpel har vi en hel del på gång inom det närmsta året. Hit hör först och främst Legend (storasystern till Sägen), Leviathan (Roberts science fiction-spel), Skuggor över Europa (en lång kampanjmodul till En Garde! III), ett antal äventyr och tillbehör till Bortom, ett par korta äventyrshäften till En Garde! III och lite annat smått och gott. När det gäller Metropolis och Starchallenge får vi se. Med lite tur kan Starchallenge komma ut under 2012.

Och så en bild från Skuggor över Europa, bara för skoj skull.


  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post8