Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

GothCon 2011

RollspelSkapad av Tina Engström 2011-04-27 11:59:01
Long time no see ... men här är i alla fall en lätt förvirrad sammanställning av årets GothCon, med funderingar, personliga reflektioner och allt.Dag 1 - Fredag


Vad är väl en dag på GothCon? Från en butiksslavs håll är den bitvis ganska långsam. Men i alla fall. Jörgen och jag tog oss dit redan igår och lämpade av butiken, en bra idé så här efteråt. På så sätt slapp vi nämligen stå i sju kilometer kö för att anmäla oss på fredagen och slapp lägga en timme på att få upp butiken i samband med att högvis av kunder rusade mot oss och ville köpa. (Det där sista var en lögn, bara så att alla vet.) En annan sak som skedde under torsdagen i samband med förberedelserna var att min bärbara dator brann upp, i stort sett bokstavligen talat. Det började ryka oroväckande från den och gav därefter inte några livstecken ifrån sig. Tjoho och sånt.

Morgonen började ganska långsamt, och fortsatte i samma anda resten av dagen. Bara en stund efter vi kom dit åkte Jörgen iväg igen för att skära till de sista spelkatalogerna vi tryckte upp. Själv gjorde blyga lilla mig det bästa för att sälja in våra produkter till förbipasserande. Det gick kanske inte så bra, trots en rad helt nya produkter som aldrig har sålts någonstans tidigare. Många liksom gick i en vid cirkel runt vårt bord samtidigt som de sneglade försiktigt mot mig och våra varor. Tror bestämt att jag måste vara skrämmande på något sätt - säkert trekornshattens fel säger vi.

Nytt på konventet var i varje fall Barnarov, Lancea Longini, En Garde! III spelledarskärm och Bortom:Visioner och fantasier. Dessutom fick alla som köpte minst en En Garde! III-produkt ett gratis bokmärke, och den som köpte En Garde! III i hårdpärm fick en digital version av spelet som en bonus.

Som jag sa har vi också en spelkatalog, nummer två av katalogen till och med. Nummer ett delades ut på CalCon och finns fortfarande i vissa butiker. Vad jag vill komma till är att katalogen naturligtvis var gratis. Det var ändå många som inte riktigt vågade ta den med sig, utan bara plockade upp den försiktigt och tittade bara för att lägga ned den.

Detsamma gällde vårt mässgodis. Vi hade en fin hemmagjord skattkista fylld med chokladmynt och ädelstenar bestående av hårda karameller. Det roliga är att många inte verkade våga ta av det heller. Det var till och med en som inte ville ta något för att han tyckte att det var synd att förstöra.

Eftersom jag är lite virrig tar jag nog inte det här i rätt ordning, men framåt lunch fick vi besök av ansvarig för årets Spelveckan och lämnade över de böcker som vi hade lovat att skänka till projektet. Sveriges föreningar har nu möjlighet att välja bland vissa av de produkter vi lagerför. I gengäld kom förra årets ansvarige för Spelveckan över och lämnade ett antal av de spelledarskärmar som jag konstruerade åt dem. Efter mycket tänkande (tog nog en minut) kom jag fram till att jag ville skänka dem till de som gjorde oss en stor tjänst. I det här fallet bestående utav köp av varor av oss för 600:- eller mer.


Någon som jag finner intressant är hur mycket nytt som har dykt upp i rollspelsväg i år. Det är verkligen hur mycket nytt folk som helst som viftar med nya fina spel och vill sälja. Kanske är det för att två av de stora har gått hädan. Någon måste väl ta Järnringens och Riotminds plats när det gäller tryckta produkter. Själv har jag lovat att hjälpa killarna bakom New Horizon med feedback och har pratat med gänget bakom det splitter nya Sägen om kommande projekt. Får se vad allt leder till.

I år är i stort sett första året som jag har haft råd att faktiskt gå runt och shoppa loss nästan hur som helst. Detta delvis för att vi lade undan pengar till GothCon, men också för att en av oss faktiskt fick sin lön redan under torsdagen. Bland köpen finns Innsmouth Horror, tillbehör till både Lone Wolf och Dragon Age, en roman jag har letat efter i 20 år, Sägen, Supergänget, Draug med ett äventyr och lite till. Sedan kommer en dag imorgon också. Synd bara att Jörgen inte hittade ett enda flygplan eller spelmatta till Wings of War, något som han hade sett fram emot att inhandla.


Och jo, dagens kändisspotting ... hälsat på och pratat med skaparen av Trail of Cthulhu, Kenneth Hite, Anders Fager som verkar lika imponerad av MylingSpels utgivningstakt som jag är av hans, en viss rosaklädd Dante, herr och fru Gillbring vilka nu har en ny hög med recensionsex från oss, Johan K med sin kamera, och många fler som jag inte tänker nämna eftersom jag är ond.

Och om någon undrar ... var jag väldigt trött när jag skrev om denna dag.Dag 2 - Lördag

Glada i hågen tog vi oss återigen in till GothCon. Dagen började lika segt som gårdagen, och fortsatte tyvärr på samma sätt. En handfull kunder gjorde oss glada, medan resten strök omkring runt bordet och tittade misstänksamt på de fantastiska skapelserna.

Är förresten övertygad om att jag skrämmer bort kunderna eftersom det nästan enbart har kommit folk och köpa saker av oss när jag inte har varit närvarande. Robert Jonsson, Bortoms skapare, tyckte att jag skulle måla dit en mustasch eftersom han ansåg att många rollspelare blev skrämda av kvinnor. Ett annat alternativ gick ut på att jag gömde mig under bordet så att ingen skulle se mig. Tål att tänkas på ... smiley Å andra sidan bör det kanske tilläggas at de flesta spelskapare har samma problem i år. Tove Gillbring tror att det är för att folk har svårt att hitta det lite avsides rummet som spelskaparna har blivit inslängda i, trots att lokalen liger precis vid husets ingång.


På tal om fantastiska skapelser så upphörde inte vår låda med feltryckta böcker att förvåna folk. För de som inte vet handlar det om färghäften som har fått fel färgtoner i tryck och därmed inte kan säljas till fullpris. Det är i övrigt inget fel på böckerna och vissa anser till och med att några av feltrycken är lika bra som de felfria. I vilket fall som helst anser jag att om de gör någon glad så varför inte sälja dem.

För övrigt var jag under dagen så trött på socker att jag inte riktigt visste vad jag skulle ta mig till. Det kändes som om allt bara var sött av det man tuggade i sig. Speciellt som vi satt och åt av vårt eget konventsgodis. Det var nämligen fortfarande väldigt få som vågade ta något. På tal om godsaker så fick våra bordsgrannar för sig att ställa till med fest. New Horizon-gänget hade lite tråkigt och beställde tio pizzor som vem som helst fick ta av. Kul och uppskattad idé.


Dagens anekdot ... Under dagens shoppingtur (lyckades göra av med alldeles för mycket egentligen) lyckades jag hitta en bok jag ville ha hos Arcane. Av någon anledning låg den tillsammans med en annan äldre och mer sällsynt bok som jag redan hade. Dessa verkade ha ett gemensamt pris av 350 kr. Min första fråga var då naturligtvis om det gick att köpa bara den ena. Nej det gick ju inte. Kunde jag då sälja tillbaka en boken direkt om jag köpte paketet? Men, ja nej va ... tvärstopp i konversationen. Jag tror att de förstod hur dumt det hela blev, så till slut fick jag faktiskt köpa den bok jag ville ha för 35 kr.

Nästa steg på vägen att bli en GothCon-nörd var att vara med på min första rollspelsauktion. Riktigt intressant. Jag lyckades till och med ropa in ett par gamla Äventyrsspelsprodukter för en billig penning. Kenneth Hite skänkte ett spelpass med ett specialskrivet arrangemang som utspelades i Göteborg till GothCon för utauktionering. Pengarna gick sedan till Barncancerfonden. Bra initiativ. Något som jag hade lite roligt åt var Arcane igen. Bakom mig satt några av deras killar och dammsög auktionen på billiga varor för vidare försäljning i butiken (är vad jag antar i alla fall). De hade ett berg av spel runt sig till slut. Smart idé, även om den kanske kan tyckas vara lite ful.

På tal om något helt annat har vi kommit fram till att spelnördar är väldigt öppna för annorlunda människor i det stora hela. Sedan om orsaken är för att de helt enkelt inte bryr sig, för att de inte ens märker något annorlunda eller för att de faktiskt har ett väldigt öppet synsätt är oviktigt. Det som är viktigt är att fysiskt handikappade, homosexuella, gravt överviktiga, transsexuella, transvestiter, invandrare och till och med amerikaner kan vara sig själv utan att någon verkar bry sig det minsta. Det gör mig glad att se i varje fall.

Men nog om detta. Efter auktionen fick både Jörgen och jag lite tid för oss själva i och med att Robert tog över butiken en stund. Detta firade vi med att gå och äta på den lätt sunkiga syltan Landala krog. Helt ok mat. Inte lyxig eller överdrivet vällagad på något sätt, men helt klart värt pengarna.

Kvällen avslutades med att vi packade ihop butiken för natten, varvid någon naturligtvis kom och faktiskt ville köpa av oss. Kul överraskning.

Och därmed avslutas den dagens förvirrade tankar. Hej säng!


Dag 3 - Söndag

Vi bestämde oss för att ta oss till konventet lite tidigare denna dag. Så vid klockan nio var vi där, och naturligtvis var allt låst och tillbommat. Med andra ord var det helt onödigt att anstränga sig att komma iväg känns det som. I vilket fall som helst fick Jörgen tid över till att springa omkring och sätta upp papper med spelpaketserbjudanden samtidigt som jag letade upp någon som kunde låsa upp spelmakarrummet.

Även denna dag var långsam, även om vi sålde för lika mycket som vi hade gjort sammanlagt tidigare dagar. Ingen utnyttjade dock våra paketerbjudanden, vilket är lite småskumt. Bo från SF-bokhandeln i Göteborg kom i alla fall förbi och köpte på sig en del av våra produkter, inklusive våra nya. Även ett par produkter som vi egentligen inte hade tänkt sälja i butik eftersom vi inte trodde att de var speciellt gångbara kom med i hans order. Lite av en överraskning.

För att få lite omväxling i sittandet tog jag i slutet av konventet en liten runda till bland butikerna. Första stopp att titta igenom Lost roads of Lociam. Naturligtvis blev det total kortslutning i hjärnan och jag kom inte på något alls att säga till den förväntansfulle författaren. Jag lyckades bara häva ur mig att bilderna var av ojämn kvalitet, skämdes och rusade därifrån. Förlåt. Ibland är man bra dum.


Turen tog mig sedan till de större butikerna, vilka alla var i full färd att packa ihop. Med andra ord inte mycket att hämta där. I och med att jag frågade Gamers Vault om de villa köpa in något nu när de ändå var där (och fick till svar att chefen hade rymt redan på fredagen) lyckades jag göra bort mig igen. Mina värkande okontrollerbara armar bestämde sig för att vifta till en låda med tärningar, som naturligtvis åkte i golvet. Som tur var låg de förpackade i påsar, men ändå ganska pinsamt.

I och med att alla började packa ihop bestämde vi oss också för att göra det. Jag fick sedan sitta och passa lådorna utanför medan Jörgen bar ut dem. Det gjorde att jag inte lyckades ta farväl till vissa personer som jag gärna hade kramat om, speciellt Tove.

Men men, jag träffar nog de flesta där igen. Jörgen ringde i alla fall efter taxi för att vi skulle kunna komma hem. Tidigare fick vi också veta att David, en av Sägens skapare, faktiskt bodde bara några kvarter från oss och att han kunde tänka sig att dela taxi med oss. Det blev inte så, men ändå ett kul sammanträffande. Efter att taxin väl hade lyckats hitta till skolan (tog en bra stund och ett par telefonsamtal) lyckades vi ta oss hem utan problem. Jag fick än en gång stå och vakta lådor medan Jörgen bar in dem. När jag stod där cyklade en liten flicka fram till mig och undrade vad jag väntade på, vad det var i lådorna, om böckerna kom från biblioteket och om vi hade stämlat böckerna själva.

Väl inne blev det hemkörd middag och vila en stund i soffan. Jag vaknade till klockan fyra på natten och upptäckte att jag nog hade somnat. Efter en snabb runda till sängen somnade jag igen.

Så här i efterhand är troligen största behållningen att vi gjorde av med en stor mängd spelkataloger, och att många fler nu verkar veta att vi finns. In alles ett trevligt konvent med nya bekantskaper, men lite dåligt rent försäljningsmässigt.  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post6