Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Ibland blir man mörkrädd

RollspelSkapad av Tina Engström 2010-08-20 09:26:27
Nu behöver jag bara lufta mina tankar lite. Den senaste tiden har det varit en del prat om kvinnliga rollspelare och varför det inte finns fler. Det är ju helt klart frid och fröjd, om det inte hade varit för en del kommentarer som har dykt upp i diskussionerna.

För några veckor sedan var det exempelvis en tjej och hennes kompisgäng som skrev på Sveroks forum att hon ville ha hjälp att med en introduktion till rollspel. Första svaren som hon fick var riktigt slemmiga raggningsförsök á la nörd. "Ser du ut som på bilden hjälper jag dig, och du får även sova över hos mig."

Vem sjutton vill ha sådana kommentarer när de är intresserade av något nytt? Det är som om en sportintresserad vältränad kille går in på ett sportforum och frågar efter lämplig nybörjarklubb och bara får svar i stil med: "har du fast och fin bak så tar vi gärna hand om dig" eller "Ser du verkligen ut som på bilden så tar vi dig direkt" - som svar från andra killar ... Jag är ganska säker på att det senare i stort sett aldrig inträffar, så varför ska det behöva hända i nördkretsar?

Andra kommentarer som har dykt upp handlar om att rollspelshobbyn är manlig, och ska så förbli. De där jobbiga fruntimren ska minsann inte komma och ta av de sista helt manliga utposterna. Va Fan? För att inte tala om de killar som behandlar tjejer som mindre vetande eller som om de vore korkade bimbos som behöver få allt förklarat långsamt och med lätta ord.

Jag har spelat rollspel av och till väldigt länge, och det finns fler tjejer som har gjort det. Vi finns med andra ord redan här. Men det kanske inte är så konstigt att det inte blir fler i speciellt hög fart så länge som det finns slemproppar som gärna tänker med det nedre huvudet, eller som bara anser sig vara bättre vetande. Nu säger jag inte att alla är sådana, men det fåtal som agerar på det sättat syns och hörs ofta. Kan man bli annat än avskräckt om man råkar ut för sådana kommentarer och personer om man visar intresse för något nytt?

Vart vill jag komma med det här? Det vet jag faktiskt inte. Förhoppningsvis kanske det räcker med att be killar som känner sig träffade att bara hålla tyst i fortsättningen. Då kanske intresserade tjejer istället får ett bättre första intryck. Det är fritt att tycka vad man vill, men det är inte så trevligt att låta det gå ut över andra.

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post4