Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Svenska rollspelsmarknaden

RollspelSkapad av Tina Engström 2010-07-22 17:06:54
Jag har under senare tid funderat lite över hur den svenska rollspelsmarknaden verkar fungera. Artikeln om att rädda rollspelsmarknaden i senaste Fenix har också gjort att jag är något på spåren.

Det finns ett antal olika saker som gör att hela marknaden går utför och färre och färre spel säljs i butik. Först har vi det här med mentaliteten många har - det är alltid någon annan som har en bok - i kombination med att det i realiteten faktiskt bara behövs en bok per spelgrupp. Som det ser ut idag är det vanligen bara en person i gänget som köper spelet, eller i ett fåtal fall till och med piratkopierar det. Vad många inte verkar tänka på är att ju mindre stöd rollspelstillverkarna får i form av sålda böcker, desto mindre kan de också satsa på framtida produkter.

Nästa problem drabbar främst de små tillverkarna. Det handlar om en blandning av elitism och kompismentalitet. Man köper av dem som man tycker är trevliga, eller de man känner. Övrigas produkter är oftast något som de flesta inte vågar ta chansen att köpa trots de oftast låga priserna. Många köper inte heller produkter som har gjorts av någon som verkar irriterande, utanför eller annorlunda. Det senare är till och med jag skyldig till, vilket jag egentligen borde skämmas för.

Där kan jag dra in min egen situation. En Garde! III pre-release har funnit till försäljning i en och en halv månad nu. Ett exemplar har sålts förutom mina egna korrekturexemplar. En insatt vän sade åt mig att det är för att jag inte har gjort mig vän med tillräcklig många. Det kan stämma, speciellt när man ser hur andra små produkter säljer och vem som har gjort vad. Och, nej jag är inte bra på att göra mig vän med folk. ;)

Antalet försäljningsställen är också ett stort problem. Det finns helt enkelt för få återförsäljare. Ska de fåtal som finns kvar inte sluta med rollspel måste de också tjäna på det. Plus att det naturligtvis måste fram mer mainstreamställen där spelen kan köpas.

Därmed kommer vi till det här med priset på produkterna. De flesta verkar förvänta sig att rollspel ska kosta som böcker, runt 200 kr ungefär. Helt logiskt egentligen, ända tills man får reda på att utvecklingstiden och omkringliggande kostnader för ett rollspel oftast vida överstiger de för en vanlig bok. Jag har till och med fått höra från utomstående källor (läs företagare) att det är vansinne att sälja spelen för så låga priser. Det handlar om spel, och bör också vara prissatta som spel. Många kan i dagens läge köpa ett XBox-spel i månaden utan stora problem, men när det kommer till ett rollspel, som dessutom oftast håller bra mycket längre än ett konsollspel blir folk oftast priskänsliga.

Så vad borde då göras?

Först och främst bör priserna på rollspelsprodukter höjas en del. Rollspelsutvecklare! Våga ta betalt för era produkter!

Det hjälper både utvecklare och återförsäljare, och kanske till och med gör att fler vågar ta in böckerna.

Ni kunder får inte heller vara rädda för att ta en chans, att köpa något som man inte vet så mycket om. Ska svenska rollspelsmarknaden överleva mer än som en utspridd indiekultur måste ni också köpa produkterna i butikshyllorna, och gärna lite till. Själv försöker jag köpa spel som på minsta sätt verkar intressanta, även om jag kanske inte kommer att spela dem. Kanske kan jag på det sättet sporra någon utvecklare att faktiskt fortsätta ge ut produkter.

Spelare som i vanliga fall inte har egna böcker bör tänka över vad de håller på med. Om ni köper det ni spelar stödjer ni per automatik även er egen hobby. Chansen är stor att ni på det sättet får mer material till ert älsklingsspel.

Så ut och köp även om böckerna blir dyrare! Gärna en svensk rollspelsprodukt i månaden! Även om ni inte är spelledare eller ens spelar aktivt!

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post2