Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

GothCon 2013

MylingSkapad av Tina Engström 2013-04-01 19:23:54
GothCon tog slut igår, och även o jag inte lär ha återhämtat mig förrän om några dagar tänkte jag försöka berätta lite om mina och MylingSpels erfarenheter på konventet.

Torsdag

Största delen av dagen gick åt till att paketera alla ex av årets En Garde! III-äventyr till spelledare och försäljning. Plus då skriva ut en del skyltar samt en ny regelbok till Söderhavets kapare. Äta, packa det sista och göra sig iordning följdes av en kort bilfärd till konventet.

Viss förvirring i receptionen gjorde att vi fick vänta en stund på att få hjälp med butiksplats och sådant. Slutligen blev vi dock visade var vi skulle sitta i de två spelmakarrummen. Ansvarig hade visst fått hoppa in hastigt och lustigt efter att tidigare ansvarig inte kunde längre. Tyvärr visste han inte riktigt hur saker hade hanterats tidigare år. Han trodde till exempel att ett bord var ett standard tvåpersonersbord för klassrum när det i själva verket handlade om enkelbord. Så när vi beställde nio bord för vår dubbelbutik (min konst och MylingSpels rollspel) räknade han med 18 bord, vilket i sin tur gjorde att han placerade oss i det lilla rummet intill det vanliga. Detta för att alla andra annars inte skulle få plats.

Visserligen var vi glada för platsen och kunde därmed ta de elva bord som det visade sig att vi behövde i slutänden. Tyvärr ledde det också till att platsberäkningen för alla andra spelmakare var överskattad, vilket i sin tur gjorde att det större rummet bara blev halvfullt under årets konvent. Tove beklagade sig lite senare över det, och så här i efterhand hade det nog varit bäst om alla hade suttit i samma rum.

Men nog om det. Vi satte upp butiken och gick snabbt över till Anders Gillbring och inhandlade ett exemplar av deras konventsäventyr. Initiativ som att låta trycka upp ett konventsarrangemang ska stödjas, trots att vi antagligen aldrig kommer att få tid över att faktiskt spela det. Den galna samlaren inom mig är dock ändå nöjd och glad.

Under kvällen lyckades vi aldrig få tag i informationen som vi behövde för vårt arrangemang, men vi lyckades i alla fall sälja lite småsaker innan vi åkte hem igen.

Dagens inköp: Mannen i svart.

Fredag

En ganska trevlig morgon. Vi kunde ta det ganska lugnt, även om vi var tvungna att ta med oss min konst och packa upp väl på plats på GothCon.

Dagen började bra. Vi sålde en del. Jörgen gick och fixade arrangemangsmaterial och enkätlappar som behövdes medan jag sålde lite till. Sedan tog jag en lite längre tur i butikerna och inhandlade ett par saker. Rundan avslutades med en lite längre pratstund med Tove Gillbring. Det kan ha varit Åsa Roos som satt intill henne, men jag är inte säker och vågade ite säga hej.

Framåt lunchtid pratade vi en del med Wicked World Games och bestämde oss för att stödja dem lite och köpte Noctum och Cold and Dark. Trevliga killar, och lagom bakfulla och trötta.

Vårt första spelpass för Ad maiorem Dei gloriam inleddes vid klockan 16. Årets mest minnesvärda kommentar uttalades inför detta av en av våra spelledare. Innan konventet hade han fått äventyret och en regelbok för att kunna spelet och handlingen. Det kom snart fram att han inte hade tagit med sig regelboken som han fick för att kunna spelleda, med kommentaren "Det är ju min regelbok, den skulle väl inte jag ha med mig hit". Allt gick dock som det skulle och rapport lämnades av båda spelledare efter spelpasset. Skoj att se spelgruppernas höga betyg på många av kategorierna för äventyret. Blev faktiskt glad över att se att mina rollpersoner som jag satt och kämpade med blev så omtyckta.

Under tiden som spelpasset pågick tomtade Jörgen iväg och köpte oss en varsin hamburgertallrik på närmsta gatukök. Tyvärr hade vi inte fått middagskupongerna från receptionen som vi skulle och ingen av oss orkade riktigt rya med dem om det, så det fick bli skräpmat.

Under kvällen tog jag en lite runda till i butikerna tillsammans med Jörgen. Robert Jonsson satt och vaktade butiken åt oss under tiden. Vi hittade inte direkt något, men senaste utgåvan av Doctor Who-rollspelet stod högst upp på en hylla och såg väldigt lockande ut.

Vi packade ihop och åkte hem vid elvatiden.

Väl hemma försökte jag hitta information om Doctor Who-rollspelet i Fenix-samlingen. Tog en stund att hitta, främst för att det bara fanns recension för tidigare version av spelet. Recensionen lästes samtidigt som Jörgen hela tiden tjatade på mig att jag skulle lägga mig och samtidigt som katten gjorde sitt bästa för att få min uppmärksamhet genom att skrika och klösa på soffan. Det slutade i alla fall med att jag bestämde mig för att jag var tvungen att ha spelet ifråga.

Dagens inköp: Mage Knight - The Lost Legion Expansion, Cold and Dark, Noctum och Kult spelledarskärm.

Lördag

Efter en lätt stressig morgon och upptäckten att kroppen började lägga av haltade jag ner till bilden som Jörgen hade kört fram. Väl framme möttes vi av Robert och Olof Lindqvist (Portals skapare) vid butiken.

Vi gjorde iordning allt samtidigt som folk gjorde sitt bästa för att köpa av oss, samtidigt som Olof försökte kasta pengar på oss för att få sitt och sin väns exemplar av Pirater!-boxen, samtidigt som Robert och ett par till försökte prata med oss. Panik och firvirring, och vissa förvirrade försök att ta betalt medelst kort.

När allt hade löst sig satt vi och lugnade ned oss en stund. Något som jag upptäckte efter hand under konventet var hur mycket tärningar folk ville ha. Vi sålde tärningar för runt 1500 kronor under konventet, vilket kändes lite ovant på något sätt. Dags att beställa fler nu i och med att delar av lagret nu är slut.

Nästa steg. Rusa (eller ta kryckan och stappla upp för de urgröpta trapporna) upp till SF och inhandla Doctor Who om det fanns kvar. Och det gjorde det, så nu är jag en lycklig ägare av ett småflummigt spel med högt produktionsvärde och härlgt innehåll.

Detta följdes naturligtvis av att Jörgen började gnälla över att han också ville köpa något och att han inte visste vad han ville köpa. Under kvällen lyckades han dock till slut bestämma sig och faktiskt gå och inhandla ett par spelmattor till Wings of Glory.

Någonstans efter shoppingrundan lyckades jag halta in till det andra spelmakarrummet och se mig omkring lite. Feg som jag är blev det dock bara en kort runda utan att jag vågade prata med någon.

Samtalade en del med Tove under dagen, och naturligtvis även med de som satt i samma rum som oss. Vi kom överrens med Mischa att kontakta honom om vi någonsin behövde hjälp att översätta något av våra spel. Har funderat en del på att översätta just Skuggornas mästare eller Pirater!, så det var ett ganska givande samtal.

Under för- och eftermiddag gjorde Mischa och resten av Wicked World Games sitt bästa för att göra sig av med sina sista böcker. De hade tröttnat på att ha ett stort lager Noctum-böcker hemma, och vägrade ta med sig de som de hade med sig hem igen. Det slutade med att de gav bort vissa av dem så länge som mottagaren även tog emot lite reklam för Cold and Dark, när de inte sålda dem för 20 kronor styck. Smart och minst sagt skitroligt att se deras försök att pracka på folk sitt spel, även om det antagligen förstörde affärerna lite för oss. Framåt eftermiddagen hade de äntligen gjort sig av med allt och äkte hem. De donerade sina bord till oss, varvid vi flyttade Söderhavets kapare närmre ingången och därmed lite mer strategiskt till.

Vid klockan 16 kickade vi igång nästa omgång EG3-arrangemang. Det skulle vara tre spelgrupper och vi hade därför fixat ihop tre spelledare. Tråkigt nog visade det sig att två av anmälda grupper var samma grupp som på något konstigt sätt hade lyckats anmäla sig två gånger under två olika namn. Den tredje spelledaren som vi hade lyckats få tag i efter viss panik gick och lade sig för att sova istället. Med lite tur vill hon spelleda åt oss nästa år istället.

Under tiden som arrangemanget pågick gick Jörgen och inhandlade ett par närande svampar (McDonaldshamburgare). Kvällens affärer gick inte jättebra efter under tiden som årets auktion pågick, och knappt heller efter.

Pratade även en del skrivare med Megaton Games (Sören?) och blev lätt imponerad över att en A1-skrivare som bara kostade runt 7000 (brukar kosta mycket mer annars) kunde kasta ur sig så pass högkvalitativa utskrifter.

Framåt kvällen försökte jag stappla upp till ett par av butikerna och få reda på vad de ville köpa in innan vi åkte hem och gömde oss på söndagen. Vi fick beställningen från SF, medan Jens från Narren erbjöd sig att följa med ner för att se vad vi kunde erbjuda. Tog för övrigt en del förklarande för folk när de undrade om jag hade skadat mig i och med att jag använde krycka. Förklaringen för Jens avslutades med att jag sa att muskler och motorik inte fungerar så bra och välte ut en mugg läsk som Jörgen hade satt lite för nära kanten. Som tur är var de flesta av de nerblötta böckerna inplastade, så enda offret blev ett blädderex av Hjärtefrost.

Vid elva packade vi ihop och åkte hem. Allt som allt gick dagen ändå ganska bra rent affärsmässigt och var mycket trevlig i övrigt.

Dagens inköp: Doctor Who Adventures in Time and Space - The Roleplaying Game.

Söndag

Söndagsmorgon. Sååå trött. Lite sömn, upp tidigt och en kropp som inte orkar. Den eländiga prylen envisades med att få leder att kärva ihop och muskler att gå i strejk.

Men men, på plats i tid till morgonpasset och sände ut de två spelledarna igen. Fick också reda på att lördagens sista spelgrupp blev så överraskade av äventyret och uppskattade rollpersonerna så mycket att de försökte ge 7 av 6 i betyg i en av enkätkategorierna. Riktigt skoj.

Resten av dagen gick till största delen ut på att försöka undvika att somna och vänta in sista minuten-köpare. Det blev några stycken av dessa som tur var.

En sista shoppingrunda gick till Arcane, där sista tillbehöret till Sagan om ringen - rollspelet inhandlades. Komplett samling. Yey!

Jörgen lämnade sedan över SF-Bokhandelns beställning, och ett par böcker till Narren. Detta innebär att i varje fall Narren och SF Göteborg har Noas sista drag än så länge. Gå och köp! Robert har suttit och arbetat tolv år med kampanjen. Jörgen avslutade med att inhandla ett bombplan till Wings of Glory, efter att ha suttit och velat ur länge som helst och tjatat om att han ville köpa något men inte hade något att köpa.

Framåt ett två någonting kom det ett par herrar som var intresserade av att testa Söderhavets kapare. De första under konventet som inte bara ställde några frågor eller tittade på spelet. De blev också de första någonsin som spelade mot varandra istället för gemensamt mot spelet. Gick riktigt bra och inga konstigheter dök upp, vilket också var en första gång det hände. Betyget: de tyckte om det och skulle mycket väl kunna tänka sig att köpa spelet för en 600 kronor eller så.

Dagens inköp: Woserna - Skogens vildmän.

Såhär efteråt

Det var skoj att träffa och prata med Mischa med följe, samt även träffa några som jag bara har hört namnet på tidigare.

Sedan har jag alldeles för mycket fobier och blyghet för att själv våga inleda kontakt, vilket gjorde att jag inte direkt lyckades prata med någon som inte själva valde att söka kontakt med mig. Detta blir än värre när det handlar om att försöka spåra upp och prata med personer som jag inte riktigt vet hur de ser ut. Det hade till exempel varit skoj att prata en stund med Åsa Roos, men jag vet inte hur hon ser ut även om jag anar vem det var på konventet och jag är helt enkelt för rädd för att våga säga hej till någon vars identitet jag inte är säker på. Men, nu babblar jag ...

I varje fall. Vi tjänade faktiskt en del i år också, tillräckligt för att finansiera ett En Garde!-äventyr, ett Bortom-tillbehör och nytt lager med tärningar.

Lärdomar till nästa år:

-Vi behöver fler bord än vi trodde från början.

-Layoutade och illustrerade konventsäventyr är uppskattade, även om vi inte sålde slut på dem

-Vi behöver fler skyltställ och bättre skyltar för att informera om att vi tar kort. Nu var det inte många som direkt fattade att vi tog kort.

-En tidningssnurra skulle helt klart spara plats och reducera antalet bord vi behöver

-Det vore skoj att sitta bland de andra

-Det vore bra om det gick att få Jörgen att skapa nästa års konventsäventyr redan nu, så att han inte sitter med det i sista minuten igen. =)

  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post16