Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Språkmisshandel

FunderingarSkapad av Tina Engström 2012-12-07 13:38:17
Hej och välkommen till Tinas språkskola. Idag ska vi gå igenom en rad ord och uttryck som många använder helt åt skogen fel.

Nu är det dock så att Tina är både språkfascist och språkkonservativ (och lätt dyslektisk - bra kombination, som även förklarar alla felstavningar ... ), och kan bli extremt uppretad över hur vissa skriver. Därför kan en viss mängd tillmälen och svordomar smyga sig in i dagens lektion. Sluta läsa om du är känslg för sådant. Just detta gör också att Tina inte godkänner moderna uttryck, trots att de anses vara riktigt svenska enligt språkråd och annat. I dessa fall kan de ta sig i häcken. Tina har alltid rätt, även när hon har fel.

Förkortningar: Dessa slumpvis utvalda bokstäver ofta följd av punkt och annat onyttigt är Hin Håles påfund. Jag skriker inombords varje gång jag ser dem. Det är faktiskt inte så himla svårt att skriva ut hela ord. Detta gäller speciellt spelskapare som verkar försöka använda eländena bara för att, och då speciellt sådana som de själva har hittat på. Sluta!

Gudomligheter: Något som så himla många verkar ha missat är att inom kristendomen och judendomen är Gud en direkt referens till ett specifikt väsen och används som namn. Det ska därmed skrivas med stor bokstav, inte liten. Däremot ska gud och gudar inledas med liten bokstav när det handlar om and gudar.

Rubriker: Rubriker avslutas för #%¤%"¤¤"&¤&(&/ aldrig med punkt. Få in det i skallen!

Husera: Detta ord är av Djävulen. Undvik! Annars kommer ett troll och slår dig i bakhuvudet med en slemmig brödrost.

Agenda: Gaaaaaah! Maken till överanvänt modeord får man leta efter. Det kan endast användas i betydelsen kyrklig dagordning. Den som använder det på annat sätt ska ha spöstraff medelst hoptvinnade rester av pensionerade rollspelslådor.

De och dem: Hur kan det vara så himla svårt att använda dessa ord rätt. Till och med översättare för filmer har svårt med det här. DET GÅR INTE ATT SKRIVA DEM ÖVERALLT! Däremot går det att använda "dom" istället, även om det ser lite slarvigt ut. Det är till och med möjligt att använda "de" där det egentligen ska stå "dem" i och med att språkregler tillåter det. Att skriva "dem" istället för "de" borde däremot ge dödsstraff.

Titlar, maträtter och viktiga ord: Dessa ska INTE inledas med stor bokstav. INTE! Vi talar för sjutton inte tyska heller. En enkel grundregel är att det i princip bara är platsnamn, egennamn, namn på skrifter och konst, samt företagsnamn som har stor bokstav.

Särskrivning: Gör det inte! En extremt söt sälunge dör varje gång en svensk särskriver ett ord. Förutom att det ser helt rubbat ut kan det ofta ge en helt annan betydelse. "Glad packad räk macka" är inte samma sak som "gladpackad räkmacka". Få in det i huvudet för Helvete! Låt bli särskrivningar eller låt bli att skriva!

Istället: Av någon anledning har det blivit modernt att skriva ordet "istället" uppdelat som "i stället". Fattar verkligen in folk att man inte kan göra så? Dessa två uttryck har helt olika betydelser. Gaaaah!

Så: Djävlar utfyllnad. Folk verkar dessutom använda det bara för att, så ofta som möjligt. Dra åt skogen! Dessutom kan jag inte låta bli att börja räkna orden om jag ser dem mer än kanske en gång per sida i en bok.

Att: Att är ett ord som finns till av en orsak. Skit inte i ordet bara för att det ibland kan skippas i tal. Vid tillfällen där något kommer att ske ska "att" alltid ligga någonstans efter "kommer". Att skita i det låter bara utvecklingsstört. Så det så.

Konsekvens: Jag retar mig ganska mycket på när folk stavar samma ord på flera olika sätt i samma publikation eller text. En klassiker verkar vara ska och skall. Båda är rätt, men håll er för tusan till en stavning.

Insikt: Undvik! Skyll sedan på Robert.

Hen: Hen betyder bryne eller brynsticka. Möjligen att jag kan gå med på att de som inte anser sig tillhöra varken manligt eller kvinnligt kön, eller båda, kallar sig själva för det och kan bli kallade för det av andra. Jag skulle i varje fall banka en rutten betongtorsk i skallen på den som kallade mig för det. Och det finns redan ord för användning istället för "hon eller han", nämligen "den", "personen", et cetera.

J-konstruktioner: Fulare ord får man leta efter. Styggelser! Brännn dem på bål! Dessa uppträder allt som oftast efter att någon idiot har velat försvenska ett redan utbrett låneord. Ett klassiskt exempel är mejl. Fy fan vad sjukt fult och äckligt det ordet är, för övrigt. Översättningen av email är e-post. Möjligen att jag går med på att man kan använda det låneord som kom först, nämligen mail, och som sedan massakrerades av någon idiot till ordet mejl. Ord som tajma, dej, mej, tejp, bajs, sajt, skejta och liknande är precis lika fula och de som använder dem i skrift borde straffas med ett bajsbad utblandat med utskrivna "mejl".

Fina ord: Använd inte ord ni inte själva helt vet vad de betyder. Fel användande av ord gör att allt börjar likna svengelska eller bara blir svårt att förstå. Det får dessutom min hjärna att kortslutas eller tyst skrika ut "man kan inte skriva sååå".

S-ändelser: Slang och talspråk slinker ofta in i texter, speciellt de som skrivs av personer utan koll på det skrivna språket. Det heter för "%#&I)(¤&/&/#% inte "medans", "förens" (en för sitter på ett skepp), sittanes (sittande, gah), et cetera.

Apostrof: Används i normala fall inte i svenskan för att fastställa ägande, utom i det fåtal fall då en menings betydelse kan förändras om man inte vet om det handlar om ägande eller inte. "I Paris djungler finns en ko." är rätt medan "I Paris' djungler finns en ko." är fel.

Ordförenklingar: Jag hatar verkligen hoptryckta ord, ord som folk stavar så förenklat de kan bara för att de är lika lata som telefonstolpar. Hit hör nån (någon), nånsin (någonsin), dar (dagar), stan (staden), nåra (några), et cetera.

Anglifieringar: Det går inte att direktöversätta engelska uttryck. Den som översätter "in the wild" med "i det vilda" ska skjutas med luftgevär 252 gånger.

Har och hade: Av någon anledning är orden har och hade numera utrotningshotade. Fler och fler hoppar helt över orden ifråga, vilket ofta kan göra hela meningar helt flängda och gör att de ser ut att vara skrivna av någon som precis har börjat lära sig språket. "Om jag hade gjort på det viset" blir med andra ord oftare och oftare "Om jag gjort på det viset". Skärpning för Helvete.

Korkade a: Av någon anledning vill folk ofta trycka in ett a eller an i orden vårt, vår, ert, er. Fult fult fult fult fult fult fult, och fel.

Personifiering: Betrakta inte saker som personer. Ett skepp kan inte gå på krogen, däremot kan skeppets besättning mycket väl göra det. Och ja, just det exemplet har jag sett. Skäms!

Där var dagens lektion/förolämpningar slut. Med lite tur har någon lärt sig något. Tänk också på att motuhugg och försök att övertyga Tina om att något ovan är fel eller kan tummas på kommer att resultera i inget svar eller en förolämpning.

  • Kommentarer(4)//asynja.mylingspel.se/#post14

Blir så trött

FunderingarSkapad av Tina Engström 2012-02-29 09:51:38
Jag är bara tvungen att säga något här känner jag. GothCon har nu gått ut med att de tänker jobba på genus och jämlikhet för att göra konventet trevligare och mer öppet. Jättebra initiativ tycker jag. Jag menar, det gör ingen skada och gör med lite tur att fler känner sig välkomna.

Det roliga är dock att det finns de som högljutt beklagar sig över detta och tycker att det är dumt, slöseri med pengar, fånigt, et cetera. Jag förstår bara inte. Det skadar väl ingen? Det gör väl inte att någon plötsligt känner sig mindre välkommen? Liksom, va?

Jag har själv viss erfarenhet som säger att det behövs något sådant. Som någon som har suttit i butik på GothCon de senaste åren kan jag säga att det inte är helt ovanligt med folk som går en lång omväg runt bordet som jag sitter vid. Det hade varit toppen om folk inte gjorde det, eller om bara färre gjorde så.

För att inte tala om den gången då jag satt i Mindless Gamings butik och någon sade att det behövdes en booth babe. Dagen efter kom han sedan dragande med sin flickvän som han ställde vid butiken. Förutom då att jag är emot hela konceptet kände jag mig även ganska förolämpad. Jag vet att jag inte är speciellt snygg och dessutom överviktig, men kom igen ...

  • Kommentarer(4)//asynja.mylingspel.se/#post11

Samarbete med en verklighetshandikappad

FunderingarSkapad av Tina Engström 2012-02-23 11:34:08
Varning! Denna post innehåller privata funderingar, raljerande, bitterhet, utlämnande information om anonyma personer och hyllningar av en och annan lysande frilansare. Posten har inte direkt någon större mening, eller ens existensberättigande, och är enbart skriven för att jag ska få lufta mina tankar lite.

Jag är inte lätt att samarbeta med, oavsett vad det är frågan om. Det erkänner jag villigt. Detta främst för att jag inte mår bra, men troligen även för att jag sysslar med precis allt som har med spelutvekling att göra. Jag målar, sätter, redigerar, korrekturläser, skapar regelsystem och i stort sett allt annat. En frilansare kan därmed vänta sig kritik av någon som i de flesta fall vet vad hon talar om, till råga på allt en som vet precis hur hon vill ha det och därför ställer ganska höga krav. Som om inte det vore nog är hon inte heller rädd för att redigera allt från texter till bilder för att de ska få rätt stil. Kort sagt en mardröm för de, ofta, glada amatörer som är vana vid att få helt fria händer.

Sedan kanske det bör tilläggas att jag alltid gör mitt bästa för att ge konstruktiv kritik, bara hoppar in med redigeringssaxen om det krävs och alltid försöker se till att ingen behöver stressa sig sönder och samman för att kunna leverera i tid. Trots detta är det många, främst män av någon anledning, som inte har klarat av att anpassa sig och ta order av mig. Ibland har personer till och med försäkrat att arbetet går framåt bara för att i slutänden erkänna han eller hon inte ens har börjat, och inte har vågat säga något. I många fall har de som har tröttnat på sitt projekt bara lagt det på hyllan, vägrat svara på tilltal och bara försvunnit.

I vissa fall har jag en känsla av att allt detta beror på att vissa helt enkelt inte klarar av att ta order, och i andra fall för att jag helt enkelt inte är helt frisk, varken fysiskt eller psykiskt. Detta lyser ibland tyvärr igenom i samtal och mailkommunikation när jag mår dåligt, har extra ont i kroppen eller känner mig angripen, och gör mig vad man skulle kunna kalla bitig.

Med detta sagt kan jag säga att jag har blivit bränd så pass många gånger nu att jag drar mig lite för att be glada rollspelare om hjälp. Detta trots att jag ofta behöver det för att ro vissa projekt i land.

Det började redan när jag hjälpte Mindless Gaming skriva en del av andra utgåvan av En Garde!. Företagets ägare betalade där en ung illustratör en summa pengar för att måla 30 bilder till regelboken. Hon fick pengarna, men klarade i slutänden inte av att måla mer än halva det antalet. Kvalitén var dessutom inte direkt jättebra och min besvikelse lyste nog igenom en del, trots att företagets ägare ansåg att det fick duga.

Samtidigt anmälde en av en delägares vänner intresse för att skriva ett par kapitel till boken. Glada skickade vi över den information som han behövde och väntade på resultatet. Tiden gick och våra frågor om arbetet gav bara att det nästan var färdigt. När boken, enligt ansvarig utgivare, började bli färdig för tryck började vi få lite lätt panik. Till slut lyckades vännen till honom få tillgång till vad han trodde var texten. Skivan som den var bränd på visade sig dock innehålla en TV-serie. Skribenten gick därefter under jorden och försvann, och vi fick panikskriva två kapitel själva. Efter ett tag kom det fram att skribenten inte ens hade börjat. Till slut kom även orsaken fram. Privat var han så stressad av olika orsaker att han slutligen kollapsade i Stockholms tunnelbana.

Mitt tips till alla frilansare är därmed: VÅGA SÄGA TILL OM NI MÅR DÅLIGT FÖR ÄNDA IN I RISGRYNSGRÖTEN! Jag förstår verkligen.

Fler exempel är alla de som har anmält intresse av att skriva en Karibienmodul. De flesta har glatt anmält sitt intresse, bara för att antingen försvinna i tomma intet eller komma fram till att de inte har tid på grund av ändrade förutsättningar. Det senare är inte mycket att göra åt, då det händer, men att bara försvinna är inte ok. Jag är inte säker på hur många som har velat skriva boken nu, men jag tror att det ligger runt fem. Det enda vi har att visa upp är lite inledande texter. Som tur är kommer Pirater! ut nu, ett rollspel som till stor del fokuserar på Karibien. Med lite tur nöjer sig många med informationen i boken tills någon slutligen får för sig att skriva färdigt Karibien.

Ett annat projekt som har blivit minst sagt otursförföljt är Dårarnas ö. Äventyret är till största delen färdigt textmässigt. Det som fattas är bilder och omslag. Jag tror att det är fyra eller möjligen fem personer som har anmält sitt intresse för att illustrera det. En person började glatt, gjorde en halv bild och lämnade plötsligen ett kryptiskt meddelande om att han inte hade tid mer. En tredje fick för mycket att göra och upptäckte att hans dator inte klarade av storleken på bilderna (fullt förståeligt). Den senare ska dock ha en stor hyllning. En trevlig person som mycket väl kan tänka sig att jobba med oss i framtiden, när hans dator och fritid medger lite målande. En av hans bilder kommer att dyka upp i Leviathan, vilket vi tackar honom för.

Ett riktigt illa exempel på någon som ville hjälpa till är de praktikanter som blev satta att hjälpa till att skriva En Garde! III. Detta gjordes genom en högskola och borde inte har resulterat i några problem kan man tycka. De flesta studenter vill trots allt inte få underkänt i en så lång kurs som det här var. Det är inte ofta som jag har blivit så besviken på någon. Efter månader av arbete lyckades de skriva ihop ett underkapitel på några få sidor, inget annat. Detta gjorde att hela spelet blev försenat och jag fick sätta mig och panikskriva igen, trots att jag egentligen hade behövt måla för att ersätta några sämre bilder. Jag är nu skeptiskt till praktikanter också. Ska ska därför en hel del till innan MylingSpel tar in en praktikant. Men motbevisa oss gärna.

Jag har som sagt högvis av exempel på frilansare som har betett sig på ett mer eller mindre underligt sätt. Många har bara försvunnit, andra har blivit aggresiva, vissa har inte haft disciplin nog och ett antal har misskött sig på andra sätt. Ett av de värre exemplen är en illustratör som målade extremt verklighetstroget, men gjorde en hel del konstiga fel i proportioner, skärpa och annat. Robert Jonsson hyrde in honom för stora pengar till Leviathan, och han lyckades producera ett antal bilder innan hans fusk uppmärksammades. En annan illustratör lyckades nämligen se att hans bilder egentligen var kollage där konst hade stulits rakt av från andra konstverk. Mycket av bilderna var helt enkelt klipp och klistra. Det hade inte varit några problem om han hade använt foton eller stockbilder som bildreferens, men det här var verkligen kopierat rakt av från andra konstnärers målningar. Stöld, och i allra högsta grad förbjudet. Som tur är upptäcktes det innan Leviathan gick i tryck, vilket effektivt har stoppat en eventuell stämning. Tyvärr har samma person lyckats göra bilder till andra svenska rollspel, och minst ett av dem är i tryck i detta nu. Jag vet inte om han även gör bilder till andra spel fortfarande.

Allt är som sagt inte dåligt. Vi har många exempel på folk som har skött sig helt lysande, och vars tjänster rekommenderas. Många har till och med gått och blivit mer eller mindre kända. Hit hör Daniel Falck, Daniel Thollin, Daniel Andersson, Emma Grahn, Jennie Gyllblad, Måns Waldenström, Elin Hjulström, Yvonne Diana Undin och många andra. (Någon som heter Daniel verkar visst vara ett ganska säkert kort ser det ut som. smiley )

Frågan är då vad jag vill ha sagt. Det vet jag faktiskt inte riktigt. Det hjälper dock om folk som vill hjälpa till, och som vill uppväga alla mina dåliga erfarenheter, inte gör som många av dem som tas upp ovan. Klarar ni inte av deadlines, säga ifrån på ett icke hotfullt sätt om ni mår dåligt, ta till sig instruktioner, eller inte förstår att det krävs en hel del av en rollspelskonstruktör kanske ni bör tänka er för innan ni vill hjälpa mig eller andra rollspelsutvecklare. Detta speciellt som lönen ofta är låg eller icke-existerande. I mitt fall är det även bra om ni klarar av att hantera någon som har riktigt dåliga dagar. Var dock inte rädd för att anmäla intresse. Den svenska rollspelsmarknaden behöver all hjälp den kan få.

  • Kommentarer(1)//asynja.mylingspel.se/#post10

Så korkat

FunderingarSkapad av Tina Engström 2010-07-21 14:26:36
Ibland är man bra dum. För ett par dagar sedan letade jag efter program som kunde analysera logfiler från webservern. Jag hittade några varianter som påstods vara fria, installerade, testade och upptäckte snabbt att den fria biten var oanvändbar. an var tvungen att betala för att få funktionalitet.

I vilket fall som helst viade sig en av filerna som jag laddade ner vara lite underlig. Lätt misstänksam börja jag leta på nätet efter en trojanfinnare. Efter att ha gått in på några länkar tog dock min brist på tålamod överhanden och jag startade eländet. Upp poppar ett konstigt fönster med ännu konstigare tecken och några skumma knappar. Lätt panikslagen stängde jag av det igen och förbannade min egen rent av lysande dumhet. Jag upptäckte dessutom att en skum process hade startat, vilken jag snabbt stängde ned.

Jag tänkte sedan inte mer på det, förrän någon dag senare när jag behövde starta om datorn. Efter uppstart betedde den sig inte alls som det under av stabilitet och processorsnälhet som en normal Windowsinstallation är. Faktum är att det var mycket värre.

Lätt fundersam gick jag in och tittadevad som kördes egentligen och hittade snart fyra olika processer som garanterat inte hör hemma på min gamla rosthög till dator.
För att fatta mig kort ... efter ett antal timmar med två olika trojandödare och manuellt letande efter skräp fick jag äntligen bort allt.

På sätt och vis är det nästan lite intressant hur robusta just trojaner är. De jag hade gjorde backup på sig själva och hade flera olika sätt att se till att de inte blev raderade. En av dem verkade till och med gå ut och ladda ned andra trojaner.

  • Kommentarer(1)//asynja.mylingspel.se/#post1