Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Skeppskortleken

En Garde! och Pirater!Skapad av Tina Engström 2012-06-25 11:19:49

Nu när det är en vecka kvar på det här projektet har jag äntligen kommit mig för att också prata lite om det här. För lite över tre veckor sedan lade MylingSpel upp ett projekt på FundedByMe, en crowdfundingtjänst. Det handlar om en kortlek med manöverkort för skeppsstrid. Kortleken är främst menad som ett hjälpmedel till Pirater! och det kommande Skeppshäftet.

Den som är intresserad av att se kortleken i tryck får gärna hjälpa till att finansiera den och sprida budskapet vidare. Om inte annat skulle jag uppskatta det rejält, delvis för att det skulle hjälpa mig få utlopp för min kreativitet och få ut mitt terapiarbete i fysiskt format. smiley

Som tack skickas olika presenter ut, allt beroende på hur mycket som bidras med. Det är fullt möjligt att skänka bara ett par tior om det är så, ända upp till flera tusen. Många av specialprylarna i tackpaketen är mer eller mindre unika och kommer inte att säljas av oss i framtiden. Den som vill ha något mer eller mindre udda eller unikt och har råd har med andra ord chansen nu. Boxarna som de större tackpaketen ger kommer exempelvis att tryckas av oss i mycket begränsad upplaga.

Förutom det som utlovas har jag även tittat på lite olika små bonusprylar för vissa paket, bland annat promokort, tärningspåsar, replikor av pieces of eight, ett ex av Pirater! i box och liknande. Om sådant dyker upp blir det dock som rena bonusar, och då bara i de paket som det blir ekonomiskt försvarbart. Blir kortleken av och det finns pengar över så ...

Länk till projektet, mer information om kortleken och kommentarer med tillägg till tackpaketen finns på följande länk: http://fundedbyme.com/projects/2012/06/skeppskortlek-till-en-garde-3-och-pirater/

Skeppshäftet som det talas om är ett färghäfte på 40 sidor. Den innehåller skeppskapitlet som återfinns i Pirater!. Skillnaden är att det i Skepp! finns ungefär dubbelt så många skepp, siluettbilder för alla skeppstyper, färgversioner av bilderna, regler för större sjöslag, ett helt nyskapat omslag och en ny stämningstext. Tanken är också att det ska följa med en sprängskiss av ett större skepp och ett par lösa skeppsformulär.

Detta projekt fungerar även som en form av test inför två andra projekt. Dels är det meningen att vi ska försöka lägga upp förköp och finansiering av David och Terjes Legend på liknande vis (spelet kan med lite tur bli färdgt i år för övrigt, nu när vi verkar ha hittat en bra illustratör), i alla fall om detta projekt visar sig bli en succé. Dels är själva designen på korten i skeppskortleken i grunden samma som till Söderhavets kapare. Designen fungerar för prototyperna, men detta blir en lite större test av design och användarvänlighet.

FundedByMe -projektet kommer att pågå fram till och med 1 juli.

I skrivande stund har minimimålet nåtts. Kortleken blir därmed av. Till huvudmålet fattas 440 kronor. Allt därutöver går främst till att få till en mer högkvalitativ produkt. Blir sedan något över kommer det att matas in i andra av MylingSpels projekt.

När det gäller arbetet har det tyvärr inte fortskridit lika snabbt som jag hade hoppats, främst för att jag har varit rejält sjuk och för att kroppen har muckat med mig på andra sätt. Det som fattas är sättning av korten, 10 procent av en bild som kommer att användas på kortens baksida och som skeppshäftets omslag, lite korrektur, en sprängskiss av ett skepp, design av en box, en kort stämningstext och beställning av allt småplock. När det gäller det sista har vi förberett så mycket vi kan och skapat återförsäljarkonton på alla möjliga ställen.

Uppdateringar skrivs främst på min twitter.

  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post13

Skuggor över Europa

En Garde!Skapad av Tina Engström 2011-05-14 11:59:20
Jag tänkte att det kanske äntligen var dags att säga något om vad som är på gång till En Garde! III. Som de flesta antagligen har märkt vid det här laget så har vi lyckats spotta ur oss ett antal mindre äventyr i behändigt format. Nu är det dock dags för något mer rejält, nämligen kampanjmodulen Skuggor över Europa.

Skuggor består till viss del av gammalt material blandat med nytt. Stommen består av Mindless Gamings gamla kampanj I skuggan av La Fronde, vilken har konverterats till En Garde! III och bitvis skrivits om för att ge en ännu bättre spelupplevelse. En prolog har även lagts till i form av det gamla konventsäventyret Häxkonster. Hela boken kommer sedan att väga in på runt 150 till 180 sidor verkar det som, varav 60 upptas av prologen Häxkonster.

Som ren kuriosa kanske det kan vara skoj att veta att Häxkonster troligen blir det första av mina helt egna äventyr som kommer ut i tryck. Alla tidigare är sådana som jag inte står för handlingen och bara har hjälpt till med att skriva, om ens det.

Jag har även funderat på om vi kanske skulle lägga in information om att konstruera tyska rollpersoner. Det kunde vara på sin plats antar jag. Kommentera gärna detta om ni har några tankar i frågan.

Men till saken. Texten är till 90% färdig, liksom bilderna. Det som fattas i bildväg är ett omslag, en kapitelförstasida och eventuellt en och annan utfyllnadsbild till inledningskapitlet. Kartorna behöver förresten uppdateras också. Huvuddelen av bilderna har målats av Mattias Westergren. Tyvärr är det också troligen den sista modulen han kommer att illustrera till rollspel, eftersom han under jobbet upptäckte att han kände sig låst och målandet tog alldeles för mycket tid från familj och arbete. Jag förstår honom precis, men är i alla fall väldigt tacksam över den hjälp han har givit oss innan han gav sig av på nya äventyr.


Jag sitter just nu och konstruerar de sex förkonstruerade rollpersoner som ska finnas med för de som vill använda sådana. Det är inte många timmars arbete kvar på Häxkonster i övrigt. Med lite tur kan hela boken bli färdig till hösten eller jul i år. Med ännu mer tur kan ett par mindre äventyr i häftesform hinna ut emellan, exempelvis Dårarnas ö, En hertiginnas liv och lustar eller Madama de Brasillachs hemlighet.

Till arbetet med Skuggor över Europa har jag naturligtvis suttit och funderat över hur den delen som kommer från I skuggan av La Fronde kan förbättras (förutom språkmässigt och kartmässigt). Huvudsakligen handlar förbättringarna hittills om öppenhet och försöka få in att det inte längre känns lika väl att man lotsas från plats till plats. Detta speciellt som prologen Häxkonster är raka motsatsen, mer en typ av sandlåda som man kan göra vad som helst i. Kom dock gärna med förslag på färbättringar, eller synpunkter.

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post7

Vad folk har lärt mig om mitt eget spel

En Garde!Skapad av Tina Engström 2011-01-04 15:59:40
Det har nu börjat strömma in kommentarer och intryck om En Garde! III, vissa inte helt oväntade men också vissa som jag inte alls väntade mig. Senaste dagarnas kommentarer har nu fått mig att vilja prata av mig och lätta på trycket lite. Detta är med andra ord inget direkt vettigt eller allvarligt inlägg, bara en rant. Det innehåller dessutom pikar, sarkasm och dåliga skämt - så läs inte om ni tar illa upp av sådant. ;)

Sååå, här följer en lista med saker som jag har fått lära mig om mig själv, andra som har jobbat med spelet och om spelet i sig - samt naturligtvis några mer eller mindre förvirrade tankar från min sida:


- Att äga En Garde! III är något att vara avundsjuk över. (Ja, det var ju faktiskt riktigt roligt att höra!)

- Jag och mina illustratörer är besatta av stora bröst. (Bröst är vackra! Sedan har korsetter en förmåga att pressa upp även små bröst så att de ser ut som silikontuttar. Förutom då att mina ganska fria tyglar när det gäller illustratörernas tolkningar av motiven har gjort att vissa bilder kanske är lite i överkant.)

- Jag är en idiotisk fettfobiker eftersom det finns ett råd om att en rollperson som väger 200 kg inte bör vara extremt rörlig och smidig. (Är själv småfet och har vänner som är åt det större hållet - efter erfarenhet skulle jag snarare vilja kalla det fakta att de flesta korpulenta människor överlag är mindre rörliga än smala och seniga personer.)

- En Garde! III är nu känt som El Grande Tutte hos vissa. (Fniss.)

- En Garde! III har en snedvriden syn på könsroller och ungefär allt annat som man kan ha fördomar om. (Ja ... öh, därav alla marginaltexter och kommentarer om hur man slår mynt av tidens fördomar eller helt enkelt arbetar runt dem.)

- En Garde! III innehåller stavfel. (Jag veeet, jag hittade en bunt själv som borde ha varit hur enkla som helst att se och rätta - där fick jag för att jag trodde att korrekturen var riktigt bra.)

- Spelet innehåller vissa dåliga bilder. (Japp. Det är tyvärr en effekt av en utvecklingsbudget på ungefär noll kronor. En Garde! III är egentligen ett hemmaprojekt och terapiarbete.)

- Det är tröttsamt att lusläsa hela utrustningslistan. (Tror Fan det. Utrustningslistorna är mest ett verktyg och exempel på tidens teknik och bruksvaror, inte lektyr.

- En Garde! III är för långt och därmed inte så bra. (Det är helt fritt fram att tycka.)

- Det finns för få bilder på vanliga människor i spelet. (Det kanske stämmer, även om de flesta bilder trots allt faktiskt avbildar ofrälse. Har nu lovat att fler modebilder även för de lägre klasserna ska dyka upp i Furstarnas tid.)

- Vissa roar sig med att tvätta ögonen med stålull efter att ha sett kurtisanbilden på sidan 106. (Gör inte det ont?)

- Konfliktsystemet Code Duello är skitroligt och liknar Noirs. (Skoj att höra, har dock ej läst Noirs stridssystem så vet inte om jämförelsen stämmer.)

- En Garde! III ges ut av Myling spel. (MylingSpel!)

- En Garde! III har ett modifierat T20-system som regelmotor. (Eh? Betyder det att spelet är en Dungeons and Dragons-klon?)

- Spelet är som gjort för att gör genomtänkta, levande och roliga rollpersoner. (Jo, det var väl ungefär det jag hade tänkt mig. Dock kul att höra att det verkar ha lyckats.)

- En Garde! III är årets produkt 2010. (Woha!?)

- Spelet har regler för all, vilket är tröttsamt och gammalmodigt. (Om man vill kalla det så, så visst. Egentligen är det så att det finns högvis av exempel på hur man kan använda regelmotorn - det är mycket som inte är satt i sten för att spelledaren ska få större frihet när hon tolkar reglerna.)

- Lyxutgåvan är så fin att man vill gråta. (Var faktiskt ett väldigt bra betyg på boken - är jätteglad över den kommentaren.)

- Ingen spelgrupp orkar läsa igenom detta monster till bok för att spela matinéäventyr. (Ok! Bra att veta. =) )

- Produktionsvärdet på boken är mycket högt. (Tack! Kul att höra att frustration och nedlagt arbete lönar sig i slutänden.)

- Bokens luftiga layout och entusiastiska språk gör det lätt att ta sig igenom boken. (Också kul att höra.)

- En Garde! III är skriven på ett genomgående könsneutralt sätt. (Ja, jo, det var nog det jag försökte mig på. Kul att jag verkar ha lyckats.)

- Regelmotorn är lätt till medelsvår och reglerna är strömlinjeformade och konsekventa. (Bra, antar jag. =) )

- Ett helt underbart system, men ... (Jaja, det är bara att ändra vad du vill om du tycker att mitt helt perfeka system trots allt inte är perfekt. Akta bara så att Bamse inte kommer och tar dig om du går emot reglerna.)

- Jag ÄLSKAR kapitlet om namnen. (Det är ju bara en lista med namnförslag ju ...)

- Det här är det enda rollspelet utöver Mutant Chronicles som jag verkligen älskar att skapa karaktärer i. (Good for you! You just won an IKEA moose ready to be assembled.)

- Utrustningslistorna och myntavsnittet är vansinnigt långa och får en att undra om man ska swashbuckla eller räkna slantar. (Fortfarande ett hjälpmedel ju. För övrigt är det nog räkna slantar som hela spelet går ut på. =) )


Det finns en del till att hämta och skriva upp på listan, men orkar inte just nu.

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post5