Förvirring

Förvirring

Välkommen

Förvirring är min, Tina Engströms, egen privata blogg. Här publiceras allt från lägesrapporter om MylingSpel och allmänna funderingar till klagovisor och tankar om speldesign.

Att finansiera en dröm

RollspelSkapad av Tina Engström 2014-03-01 20:29:07
Nu borde jag har skrivit det här tidigare, och inte när det bara är två dagar kvar på projektet jag skriver om (se http://igg.me/at/sm25/). Men, men ...

Jag har i drygt två månader försökt få in pengar till vidare utveckling av Skuggornas mästare (och mitt terapiarbete) för att försöka få detta lysande spel att bli så bra som det förtjänar. Det har gått sämre än jag hade hoppats, men det är som sagt två dagar kvar. Så än finns det hopp.Skuggornas mästare har fått bra recensioner i Fenix och på bloggar. Jag har också hört kommentarer som "Skuggornas mästare måste vara det bästa rollspel jag har läst, någonsin" och sett hur roade vissa har varit när de har tittat igenom boken. Min förhoppning är därför att det borde finns tillräckligt med intresse för spelet och att fler stödjer projektet. Och jag önskar det mer än jag kan förklara. Dels älskar jag spelet och vad det har utvecklats till och dels skulle ett lyckat projekt ge mig ett konkret mål något år framöver. Och mål är alltid bra för någon som ibland bara vill ge upp (kronisk värk kan ge sådant, speciellt om man kombinerar det med "jag suger och klarar aldrig något"-tankar).

Meeen! Gnäll och snyfthistorier ger dock ingen hjälp, speciellt i en sådan här branch (vilket är lite synd med tanke på all träning som jag har =) ). Därför har vi sett till att de som stödjer projektet tjänar på det. Dels kan de som hjälper oss få tag i de planerade supplementen och MylingSpels övriga sortiment till billigare pris än i butik och i MylingSpels webshop. Dels kan man få tag i Skuggornas gömmor, en crowdfundingspecial i begränsad utgåva. Detta häfte med extramaterial (karriärval, bakgrunderna groupie och nymfoman, flera speciella platser, fler mäktiga personer, värden för Lilith - världens första vampyr, en bunt nya förmågor och en förmåga som ger spelare chansen att spela uråldrig och lätt förtorkad mumie) kommer aldrig att säljas i butik, och kommer bara att finnas tillgängligt i fysisk form under crowdfundingen och på konvent.

För att inte tala om att vi även har ett fåtal specialbelöningar som är helt unika. Det går att skaffa en handgjord samlarbox i hög kvalitet, det går att få sig själv eller en älskad på bild i en bok, det går att skapa helt eget unikt material till spelet och tvinga oss att ta med det (så länge som det inte går emot annat publicerat material) och det går att bli tackad på olika sätt i böckerna.

Skuggornas mästare

Skuggornas mästare är ett agentspel med både utomjordingar och mytiska inslag. Tänk James Bond möter XCOM, Cthulhu och Narnia. Kasta sedan in lite tidsresor, ett litet mått humor och satir, några sagoinfluenser och en hel hög med konspirationsteorier så har du ungefär vad du kan förvänta dig av spelet.

Nuvarande situation

Vi behöver fortfarande få in pengar för att kunna avlasta mig lite och få ut planerade produkter snabbare. Når vi 2500 euro innan måndag kommer vi att klara oss bra och kunna hyra in extra hjälp. Annars blir allt av, men inte lika snabbt eller smärtfritt (bokstavligt talat). Vi ligger för närvarande på 1469 euro och kampanjen är över 3 mars.

Det "hemliga" bonusmålet

Når vi 2500 euro kommer dessutom det första hemliga bonusmålet att låsas upp. Och som en morot kan vi säga redan nu ett det kommer att handla om ett litet kartpaket som anger var hemliga baser, speciella platser, ruiner, portaler till andra världar och dylikt finns. Alla som har lagt minst 35 euro får kartpaketet gratis. De som har köpt PDF-samlingar får paketet som PDF. medan de som har köpt fysiska produkter får det i fysisk form.

Hjälp oss

Den som inte har Skuggornas mästare kan du skaffa det till något rabatterat pris på crowdfundingsidan. Och den som har spelet kan stödja det och oss genom att köpa de perks som ger de olika supplementen! Den som redan har allt av intresse till Skuggornas mästare kan till och med köpa kompletta spelpaket till bra pris. Ta den sista chansen att skaffa Leviathan-paket till förbeställningspris innan spelet kommer ut. Eller köp Starchallenge eller det prisbelönta En Garde! III med några extra ovanliga samlarprodukter. Den som mot all förmodan inte är intresserad av rollspel kan ändå hjälpa oss genom att skaffa merchandise eller bara lämna ett bidrag.

Det går också att hjälpa oss nå vårt mål genom att sprida ordet innan det är för sent (ett enkelt verktyg finns här: http://www.mylingspel.se/te/). Ta annars en titt på allt annat som kan fås genom kampanjen: http://igg.me/at/sm25/Alternativa betalningsmetoder

Den som inte vill använda PayPal eller kort på nätet kan bidra genom bankgiro eller faktura med förfallodatum 28 mars.

Alternativ betalningsmetod - Bankgiro

För den som inte vill använda PayPal eller kort på nätet har vi gjort det möjligt att betala via bankgiro.

Först väljer du ut alla perks som du vill ha och skriver upp dem. Sedan lägger du ihop cirkavärdet i kronor för utvalda perks (står först i perkbeskrivningen). Därefter betalar du in summan till bankgiro 404-3212. Skriv ditt namn och "SM" i meddelandefältet. Slutligen skickar du ett mail till info@mylingspel.se med uppgifter om inbetalningen samt vilka perks du har betalat för.

Alternativ betalningsmetod - Roberts metod

För den som vill hjälp oss men saknar möjlighet just nu har vi gjort det möjligt att betala via faktura.

Först väljer du ut alla perks som du vill ha och skriver upp dem. Skicka sedan ett mail till info@mylingspel.se med din beställning och din adress. Du kommer sedan att få en faktura i PDF-form. Förfallodatum är 28 mars. Du får de delar av din beställning som vi har i lager när vi ser att du har betalat. Betalar du inte i tid stryker vi beställningen och river fakturan.

Vi räknar med värdet på fakturan när vi ser om bonusmål har låsts upp. Betalar du dock ej fakturan innan förfallodatum drar vi bort det värdet igen.

Uppgradera bidrag

Vill någon annan uppgradera till Avatar eller Skugga kan detta göras på ett av tre sätt. Räkna först ut mellanskillnaden mellan den nya nivån och tidigare bidrag med delvis samma innehåll. Enklast är sedan att använda Contribute-knappen i botten på sidan och betala in framräknad summa. Det är även möjligt att betala in via bankgiro eller faktura.

Oavsett hur du gör, bör du skicka ett mail till info@mylingspel.se med information om vad du uppgraderar och till vad. Vill du få en faktura måste du dock skicka meddelandet först så att vi kan skicka fakturan.

Bilder på det du har chansen att skaffa

Och här är lite bilder på saker som kan införskaffas genom crowdfundingen.

  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post17

Vad är det frågan om?

RollspelSkapad av Tina Engström 2011-07-20 12:13:52
Det är lite konstigt det här. Plötsligt är både Riotminds och Järnringen borta ur leken (må de vila i frid) och MylingSpel känns på något sätt som det näst största och dessutom mest aktiva rollspelsföretaget i Sverige. Från mitt håll sett var det aldrig riktigt meningen. Målet var att ha en hobby och ett terapiarbete som med lite tur skulle gå plus minus noll, och samtidigt kunna göra någon glad.

Både Riotminds och Järnringen har helt klart varit mycket bra för den svenska rollspelsmarknaden och de har båda gjort ett enormt jobb. Även om jag personligen aldrig har varit något större fan av dem vill jag ändå tacka dem för allt de har gjort under åren. De har trots allt varit väldigt betydelsfulla. Att de har försvunnit har också märkts på marknaden i stort. Jag fick höra från en person insatt i en av Sveriges spelgrossisters affärer att de inte längre tar in rollspel bara på grund av att Järnringen inte längre finns. De gjorde nämligen att det alltid gick att sälja några mindre kända spel tillsammans med den hög med Mutant-böcker som butiker brukade bställa in. Nu går inte det av förklarliga skäl, och bara sälja några få ex av ett mindre spel, inklusive frakt, ger ingen förtjänst.

Vi får med andra ord se vad som kommer att hända nu. Fria ligan har ju tagit över en del av Järnringens produktlinjer, men har ännu inte fått ut något eget på marknaden. Neogames finns fortfarande med i leken och satsar nu på Eon IV. Rävspel ska komma ut med Western IV och en hel hög supplement vilken månad som helst. Mindless Gaming har varit tysta sedan jag och Robert lämnade dem, men jag vet att de har stora planer och en hög med produkter på gång (har för mig att allt skulle tillkännages i nästa Fenix, den ute om någon vecka). Saga Games har haft problem i och med Tomas Arferts olyckliga sjukdom, men han har nu hämtat sig så pass att han kan skriva igen. Jag vet att även han kommer med stora nyheter snart. Samtidigt spottar Urverk, Kaleidoskop, Fallen Publishing, Rävsvans förlag, Boningen, och ett par till ur sig en och annan sak med jämna mellanrum. På tal om Rävsvans så har de precis släppt en öppen beta av Blå himmel. Kolla gärna in det.

När det gäller MylingSpel har vi en hel del på gång inom det närmsta året. Hit hör först och främst Legend (storasystern till Sägen), Leviathan (Roberts science fiction-spel), Skuggor över Europa (en lång kampanjmodul till En Garde! III), ett antal äventyr och tillbehör till Bortom, ett par korta äventyrshäften till En Garde! III och lite annat smått och gott. När det gäller Metropolis och Starchallenge får vi se. Med lite tur kan Starchallenge komma ut under 2012.

Och så en bild från Skuggor över Europa, bara för skoj skull.


  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post8

GothCon 2011

RollspelSkapad av Tina Engström 2011-04-27 11:59:01
Long time no see ... men här är i alla fall en lätt förvirrad sammanställning av årets GothCon, med funderingar, personliga reflektioner och allt.Dag 1 - Fredag


Vad är väl en dag på GothCon? Från en butiksslavs håll är den bitvis ganska långsam. Men i alla fall. Jörgen och jag tog oss dit redan igår och lämpade av butiken, en bra idé så här efteråt. På så sätt slapp vi nämligen stå i sju kilometer kö för att anmäla oss på fredagen och slapp lägga en timme på att få upp butiken i samband med att högvis av kunder rusade mot oss och ville köpa. (Det där sista var en lögn, bara så att alla vet.) En annan sak som skedde under torsdagen i samband med förberedelserna var att min bärbara dator brann upp, i stort sett bokstavligen talat. Det började ryka oroväckande från den och gav därefter inte några livstecken ifrån sig. Tjoho och sånt.

Morgonen började ganska långsamt, och fortsatte i samma anda resten av dagen. Bara en stund efter vi kom dit åkte Jörgen iväg igen för att skära till de sista spelkatalogerna vi tryckte upp. Själv gjorde blyga lilla mig det bästa för att sälja in våra produkter till förbipasserande. Det gick kanske inte så bra, trots en rad helt nya produkter som aldrig har sålts någonstans tidigare. Många liksom gick i en vid cirkel runt vårt bord samtidigt som de sneglade försiktigt mot mig och våra varor. Tror bestämt att jag måste vara skrämmande på något sätt - säkert trekornshattens fel säger vi.

Nytt på konventet var i varje fall Barnarov, Lancea Longini, En Garde! III spelledarskärm och Bortom:Visioner och fantasier. Dessutom fick alla som köpte minst en En Garde! III-produkt ett gratis bokmärke, och den som köpte En Garde! III i hårdpärm fick en digital version av spelet som en bonus.

Som jag sa har vi också en spelkatalog, nummer två av katalogen till och med. Nummer ett delades ut på CalCon och finns fortfarande i vissa butiker. Vad jag vill komma till är att katalogen naturligtvis var gratis. Det var ändå många som inte riktigt vågade ta den med sig, utan bara plockade upp den försiktigt och tittade bara för att lägga ned den.

Detsamma gällde vårt mässgodis. Vi hade en fin hemmagjord skattkista fylld med chokladmynt och ädelstenar bestående av hårda karameller. Det roliga är att många inte verkade våga ta av det heller. Det var till och med en som inte ville ta något för att han tyckte att det var synd att förstöra.

Eftersom jag är lite virrig tar jag nog inte det här i rätt ordning, men framåt lunch fick vi besök av ansvarig för årets Spelveckan och lämnade över de böcker som vi hade lovat att skänka till projektet. Sveriges föreningar har nu möjlighet att välja bland vissa av de produkter vi lagerför. I gengäld kom förra årets ansvarige för Spelveckan över och lämnade ett antal av de spelledarskärmar som jag konstruerade åt dem. Efter mycket tänkande (tog nog en minut) kom jag fram till att jag ville skänka dem till de som gjorde oss en stor tjänst. I det här fallet bestående utav köp av varor av oss för 600:- eller mer.


Någon som jag finner intressant är hur mycket nytt som har dykt upp i rollspelsväg i år. Det är verkligen hur mycket nytt folk som helst som viftar med nya fina spel och vill sälja. Kanske är det för att två av de stora har gått hädan. Någon måste väl ta Järnringens och Riotminds plats när det gäller tryckta produkter. Själv har jag lovat att hjälpa killarna bakom New Horizon med feedback och har pratat med gänget bakom det splitter nya Sägen om kommande projekt. Får se vad allt leder till.

I år är i stort sett första året som jag har haft råd att faktiskt gå runt och shoppa loss nästan hur som helst. Detta delvis för att vi lade undan pengar till GothCon, men också för att en av oss faktiskt fick sin lön redan under torsdagen. Bland köpen finns Innsmouth Horror, tillbehör till både Lone Wolf och Dragon Age, en roman jag har letat efter i 20 år, Sägen, Supergänget, Draug med ett äventyr och lite till. Sedan kommer en dag imorgon också. Synd bara att Jörgen inte hittade ett enda flygplan eller spelmatta till Wings of War, något som han hade sett fram emot att inhandla.


Och jo, dagens kändisspotting ... hälsat på och pratat med skaparen av Trail of Cthulhu, Kenneth Hite, Anders Fager som verkar lika imponerad av MylingSpels utgivningstakt som jag är av hans, en viss rosaklädd Dante, herr och fru Gillbring vilka nu har en ny hög med recensionsex från oss, Johan K med sin kamera, och många fler som jag inte tänker nämna eftersom jag är ond.

Och om någon undrar ... var jag väldigt trött när jag skrev om denna dag.Dag 2 - Lördag

Glada i hågen tog vi oss återigen in till GothCon. Dagen började lika segt som gårdagen, och fortsatte tyvärr på samma sätt. En handfull kunder gjorde oss glada, medan resten strök omkring runt bordet och tittade misstänksamt på de fantastiska skapelserna.

Är förresten övertygad om att jag skrämmer bort kunderna eftersom det nästan enbart har kommit folk och köpa saker av oss när jag inte har varit närvarande. Robert Jonsson, Bortoms skapare, tyckte att jag skulle måla dit en mustasch eftersom han ansåg att många rollspelare blev skrämda av kvinnor. Ett annat alternativ gick ut på att jag gömde mig under bordet så att ingen skulle se mig. Tål att tänkas på ... smiley Å andra sidan bör det kanske tilläggas at de flesta spelskapare har samma problem i år. Tove Gillbring tror att det är för att folk har svårt att hitta det lite avsides rummet som spelskaparna har blivit inslängda i, trots att lokalen liger precis vid husets ingång.


På tal om fantastiska skapelser så upphörde inte vår låda med feltryckta böcker att förvåna folk. För de som inte vet handlar det om färghäften som har fått fel färgtoner i tryck och därmed inte kan säljas till fullpris. Det är i övrigt inget fel på böckerna och vissa anser till och med att några av feltrycken är lika bra som de felfria. I vilket fall som helst anser jag att om de gör någon glad så varför inte sälja dem.

För övrigt var jag under dagen så trött på socker att jag inte riktigt visste vad jag skulle ta mig till. Det kändes som om allt bara var sött av det man tuggade i sig. Speciellt som vi satt och åt av vårt eget konventsgodis. Det var nämligen fortfarande väldigt få som vågade ta något. På tal om godsaker så fick våra bordsgrannar för sig att ställa till med fest. New Horizon-gänget hade lite tråkigt och beställde tio pizzor som vem som helst fick ta av. Kul och uppskattad idé.


Dagens anekdot ... Under dagens shoppingtur (lyckades göra av med alldeles för mycket egentligen) lyckades jag hitta en bok jag ville ha hos Arcane. Av någon anledning låg den tillsammans med en annan äldre och mer sällsynt bok som jag redan hade. Dessa verkade ha ett gemensamt pris av 350 kr. Min första fråga var då naturligtvis om det gick att köpa bara den ena. Nej det gick ju inte. Kunde jag då sälja tillbaka en boken direkt om jag köpte paketet? Men, ja nej va ... tvärstopp i konversationen. Jag tror att de förstod hur dumt det hela blev, så till slut fick jag faktiskt köpa den bok jag ville ha för 35 kr.

Nästa steg på vägen att bli en GothCon-nörd var att vara med på min första rollspelsauktion. Riktigt intressant. Jag lyckades till och med ropa in ett par gamla Äventyrsspelsprodukter för en billig penning. Kenneth Hite skänkte ett spelpass med ett specialskrivet arrangemang som utspelades i Göteborg till GothCon för utauktionering. Pengarna gick sedan till Barncancerfonden. Bra initiativ. Något som jag hade lite roligt åt var Arcane igen. Bakom mig satt några av deras killar och dammsög auktionen på billiga varor för vidare försäljning i butiken (är vad jag antar i alla fall). De hade ett berg av spel runt sig till slut. Smart idé, även om den kanske kan tyckas vara lite ful.

På tal om något helt annat har vi kommit fram till att spelnördar är väldigt öppna för annorlunda människor i det stora hela. Sedan om orsaken är för att de helt enkelt inte bryr sig, för att de inte ens märker något annorlunda eller för att de faktiskt har ett väldigt öppet synsätt är oviktigt. Det som är viktigt är att fysiskt handikappade, homosexuella, gravt överviktiga, transsexuella, transvestiter, invandrare och till och med amerikaner kan vara sig själv utan att någon verkar bry sig det minsta. Det gör mig glad att se i varje fall.

Men nog om detta. Efter auktionen fick både Jörgen och jag lite tid för oss själva i och med att Robert tog över butiken en stund. Detta firade vi med att gå och äta på den lätt sunkiga syltan Landala krog. Helt ok mat. Inte lyxig eller överdrivet vällagad på något sätt, men helt klart värt pengarna.

Kvällen avslutades med att vi packade ihop butiken för natten, varvid någon naturligtvis kom och faktiskt ville köpa av oss. Kul överraskning.

Och därmed avslutas den dagens förvirrade tankar. Hej säng!


Dag 3 - Söndag

Vi bestämde oss för att ta oss till konventet lite tidigare denna dag. Så vid klockan nio var vi där, och naturligtvis var allt låst och tillbommat. Med andra ord var det helt onödigt att anstränga sig att komma iväg känns det som. I vilket fall som helst fick Jörgen tid över till att springa omkring och sätta upp papper med spelpaketserbjudanden samtidigt som jag letade upp någon som kunde låsa upp spelmakarrummet.

Även denna dag var långsam, även om vi sålde för lika mycket som vi hade gjort sammanlagt tidigare dagar. Ingen utnyttjade dock våra paketerbjudanden, vilket är lite småskumt. Bo från SF-bokhandeln i Göteborg kom i alla fall förbi och köpte på sig en del av våra produkter, inklusive våra nya. Även ett par produkter som vi egentligen inte hade tänkt sälja i butik eftersom vi inte trodde att de var speciellt gångbara kom med i hans order. Lite av en överraskning.

För att få lite omväxling i sittandet tog jag i slutet av konventet en liten runda till bland butikerna. Första stopp att titta igenom Lost roads of Lociam. Naturligtvis blev det total kortslutning i hjärnan och jag kom inte på något alls att säga till den förväntansfulle författaren. Jag lyckades bara häva ur mig att bilderna var av ojämn kvalitet, skämdes och rusade därifrån. Förlåt. Ibland är man bra dum.


Turen tog mig sedan till de större butikerna, vilka alla var i full färd att packa ihop. Med andra ord inte mycket att hämta där. I och med att jag frågade Gamers Vault om de villa köpa in något nu när de ändå var där (och fick till svar att chefen hade rymt redan på fredagen) lyckades jag göra bort mig igen. Mina värkande okontrollerbara armar bestämde sig för att vifta till en låda med tärningar, som naturligtvis åkte i golvet. Som tur var låg de förpackade i påsar, men ändå ganska pinsamt.

I och med att alla började packa ihop bestämde vi oss också för att göra det. Jag fick sedan sitta och passa lådorna utanför medan Jörgen bar ut dem. Det gjorde att jag inte lyckades ta farväl till vissa personer som jag gärna hade kramat om, speciellt Tove.

Men men, jag träffar nog de flesta där igen. Jörgen ringde i alla fall efter taxi för att vi skulle kunna komma hem. Tidigare fick vi också veta att David, en av Sägens skapare, faktiskt bodde bara några kvarter från oss och att han kunde tänka sig att dela taxi med oss. Det blev inte så, men ändå ett kul sammanträffande. Efter att taxin väl hade lyckats hitta till skolan (tog en bra stund och ett par telefonsamtal) lyckades vi ta oss hem utan problem. Jag fick än en gång stå och vakta lådor medan Jörgen bar in dem. När jag stod där cyklade en liten flicka fram till mig och undrade vad jag väntade på, vad det var i lådorna, om böckerna kom från biblioteket och om vi hade stämlat böckerna själva.

Väl inne blev det hemkörd middag och vila en stund i soffan. Jag vaknade till klockan fyra på natten och upptäckte att jag nog hade somnat. Efter en snabb runda till sängen somnade jag igen.

Så här i efterhand är troligen största behållningen att vi gjorde av med en stor mängd spelkataloger, och att många fler nu verkar veta att vi finns. In alles ett trevligt konvent med nya bekantskaper, men lite dåligt rent försäljningsmässigt.  • Kommentarer(0)//asynja.mylingspel.se/#post6

Ibland blir man mörkrädd

RollspelSkapad av Tina Engström 2010-08-20 09:26:27
Nu behöver jag bara lufta mina tankar lite. Den senaste tiden har det varit en del prat om kvinnliga rollspelare och varför det inte finns fler. Det är ju helt klart frid och fröjd, om det inte hade varit för en del kommentarer som har dykt upp i diskussionerna.

För några veckor sedan var det exempelvis en tjej och hennes kompisgäng som skrev på Sveroks forum att hon ville ha hjälp att med en introduktion till rollspel. Första svaren som hon fick var riktigt slemmiga raggningsförsök á la nörd. "Ser du ut som på bilden hjälper jag dig, och du får även sova över hos mig."

Vem sjutton vill ha sådana kommentarer när de är intresserade av något nytt? Det är som om en sportintresserad vältränad kille går in på ett sportforum och frågar efter lämplig nybörjarklubb och bara får svar i stil med: "har du fast och fin bak så tar vi gärna hand om dig" eller "Ser du verkligen ut som på bilden så tar vi dig direkt" - som svar från andra killar ... Jag är ganska säker på att det senare i stort sett aldrig inträffar, så varför ska det behöva hända i nördkretsar?

Andra kommentarer som har dykt upp handlar om att rollspelshobbyn är manlig, och ska så förbli. De där jobbiga fruntimren ska minsann inte komma och ta av de sista helt manliga utposterna. Va Fan? För att inte tala om de killar som behandlar tjejer som mindre vetande eller som om de vore korkade bimbos som behöver få allt förklarat långsamt och med lätta ord.

Jag har spelat rollspel av och till väldigt länge, och det finns fler tjejer som har gjort det. Vi finns med andra ord redan här. Men det kanske inte är så konstigt att det inte blir fler i speciellt hög fart så länge som det finns slemproppar som gärna tänker med det nedre huvudet, eller som bara anser sig vara bättre vetande. Nu säger jag inte att alla är sådana, men det fåtal som agerar på det sättat syns och hörs ofta. Kan man bli annat än avskräckt om man råkar ut för sådana kommentarer och personer om man visar intresse för något nytt?

Vart vill jag komma med det här? Det vet jag faktiskt inte. Förhoppningsvis kanske det räcker med att be killar som känner sig träffade att bara hålla tyst i fortsättningen. Då kanske intresserade tjejer istället får ett bättre första intryck. Det är fritt att tycka vad man vill, men det är inte så trevligt att låta det gå ut över andra.

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post4

Svenska rollspelsmarknaden del 2

RollspelSkapad av Tina Engström 2010-07-22 20:32:59
Ibland har jag visst mycket att säga. (Förvänta er dock inte att det blir en vana.)

Med viss fascination har jag nu suttit och smygtittat på hur folk faktiskt har tagit emot tidigare inlägg. Jag väntade mig uppriktigt sagt inte att mer än de närmst drabbade skulle bry sig, men där ser man.

Men, för att klarifiera. Det är inte mig personligen som jag försöker få folk att stödja. Skit i mig. Vi på Myling har inte gjort någon stor produkt. Den lär nog inte ens sälja så att det går runt, trots artiklar i Fenix och reklam på i stort sett varenda forum som har med saken att göra. (Jag ligger exempelvis ett antal tusen back, vilket inte är dåligt med tanke på min sjuklön =) )

Vad jag försöker säga är att om tillräckligt många faktiskt gör sitt för att stödja dem som satsar på riktiga kommersiella produkter så kanske den svenska rollspelsmarknaden inte går i graven. Görs inget för att ändra folks mentalitet lite när det gäller konsumption av hobbyartiklar, kommer det att sluta med att det bara finns eldsjälar kvar som sitter och snickrar glatt på sina produkter hemma i garderoben.

Eldsjälar gör i och för sig oftast bra produkter, men jag har svårt att se hur de kan stödja återförsäljare och andra kapitalistiska fenomen på ett bra sätt. Och det är min åsikt att den kommersiella marknaden behövs, trots att jag personligen egentligen är för uttrycket "Information wants to be free". Jag har exempelvis funderat allvarligt på att göra en lätt nedbantad (om inte annat för att nuvarande jättefil skulle få personalen på webhotellet lätt upprörda) gratisversion av En Garde! III. Folk får gärna säga om de tycker att det är en bra idé.

Hur paradoxalt det än låter tycker jag ändå att de som vill tjäna pengar på det hela, eller i alla fall vill få in pengar till att kunna utveckla nästa produkt, faktiskt ska ha möjlighet till det.

PS. De som har missat det får gärna läsa igenom tidigare inlägg, och försök se på helheten.

  • Kommentarer(1)//asynja.mylingspel.se/#post3

Svenska rollspelsmarknaden

RollspelSkapad av Tina Engström 2010-07-22 17:06:54
Jag har under senare tid funderat lite över hur den svenska rollspelsmarknaden verkar fungera. Artikeln om att rädda rollspelsmarknaden i senaste Fenix har också gjort att jag är något på spåren.

Det finns ett antal olika saker som gör att hela marknaden går utför och färre och färre spel säljs i butik. Först har vi det här med mentaliteten många har - det är alltid någon annan som har en bok - i kombination med att det i realiteten faktiskt bara behövs en bok per spelgrupp. Som det ser ut idag är det vanligen bara en person i gänget som köper spelet, eller i ett fåtal fall till och med piratkopierar det. Vad många inte verkar tänka på är att ju mindre stöd rollspelstillverkarna får i form av sålda böcker, desto mindre kan de också satsa på framtida produkter.

Nästa problem drabbar främst de små tillverkarna. Det handlar om en blandning av elitism och kompismentalitet. Man köper av dem som man tycker är trevliga, eller de man känner. Övrigas produkter är oftast något som de flesta inte vågar ta chansen att köpa trots de oftast låga priserna. Många köper inte heller produkter som har gjorts av någon som verkar irriterande, utanför eller annorlunda. Det senare är till och med jag skyldig till, vilket jag egentligen borde skämmas för.

Där kan jag dra in min egen situation. En Garde! III pre-release har funnit till försäljning i en och en halv månad nu. Ett exemplar har sålts förutom mina egna korrekturexemplar. En insatt vän sade åt mig att det är för att jag inte har gjort mig vän med tillräcklig många. Det kan stämma, speciellt när man ser hur andra små produkter säljer och vem som har gjort vad. Och, nej jag är inte bra på att göra mig vän med folk. ;)

Antalet försäljningsställen är också ett stort problem. Det finns helt enkelt för få återförsäljare. Ska de fåtal som finns kvar inte sluta med rollspel måste de också tjäna på det. Plus att det naturligtvis måste fram mer mainstreamställen där spelen kan köpas.

Därmed kommer vi till det här med priset på produkterna. De flesta verkar förvänta sig att rollspel ska kosta som böcker, runt 200 kr ungefär. Helt logiskt egentligen, ända tills man får reda på att utvecklingstiden och omkringliggande kostnader för ett rollspel oftast vida överstiger de för en vanlig bok. Jag har till och med fått höra från utomstående källor (läs företagare) att det är vansinne att sälja spelen för så låga priser. Det handlar om spel, och bör också vara prissatta som spel. Många kan i dagens läge köpa ett XBox-spel i månaden utan stora problem, men när det kommer till ett rollspel, som dessutom oftast håller bra mycket längre än ett konsollspel blir folk oftast priskänsliga.

Så vad borde då göras?

Först och främst bör priserna på rollspelsprodukter höjas en del. Rollspelsutvecklare! Våga ta betalt för era produkter!

Det hjälper både utvecklare och återförsäljare, och kanske till och med gör att fler vågar ta in böckerna.

Ni kunder får inte heller vara rädda för att ta en chans, att köpa något som man inte vet så mycket om. Ska svenska rollspelsmarknaden överleva mer än som en utspridd indiekultur måste ni också köpa produkterna i butikshyllorna, och gärna lite till. Själv försöker jag köpa spel som på minsta sätt verkar intressanta, även om jag kanske inte kommer att spela dem. Kanske kan jag på det sättet sporra någon utvecklare att faktiskt fortsätta ge ut produkter.

Spelare som i vanliga fall inte har egna böcker bör tänka över vad de håller på med. Om ni köper det ni spelar stödjer ni per automatik även er egen hobby. Chansen är stor att ni på det sättet får mer material till ert älsklingsspel.

Så ut och köp även om böckerna blir dyrare! Gärna en svensk rollspelsprodukt i månaden! Även om ni inte är spelledare eller ens spelar aktivt!

  • Kommentarer(2)//asynja.mylingspel.se/#post2